Nieuwe racistische 'verspreking' prins Philip

LONDEN -

Prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, heeft het hem weer gelapt. De man die niet bepaald bekend staat om zijn fijngevoeligheid, is er dinsdag opnieuw in geslaagd zijn gekleurde medemens te beledigen. De Hertog van Edinburgh bracht in de Schotse hoofdstad een bezoek aan een elektronicabedrijf, toen zijn oog plots viel op een verdeelkast met losse bedrading. De prins, die nooit om een grapje verlegen zit, merkte op: 'het lijkt wel of dat ding door een Indier is gemaakt'.

AP

BR>De prins oogstte met zijn uitlating weinig lachsalvo's. Kumar Murshied, de voorzitter van de Vereniging tegen Racisme, bestempelde het prinselijk gedrag als 'volkomen verwerpelijk'. 'Het is typisch voor iemand van zijn leeftijd en afkomst. De prins heeft nog maar eens aangetoond dat dit land dringend een andere mentaliteit nodig heeft.'

De achtbare Duke was niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden was hij er ook al in geslaagd de Chinezen, Hongaren, Schotten en de doven te beledigen. Tijdens een bezoek aan Peking had hij tegen een Brits student gezegd: als je nog langer hier blijft zul je spleetogen krijgen. En een Brit in Hongarije kreeg van de prins te horen dat hij nog niet lang in het land kon zijn omdat hij geen bierbuik had. En aan een Schotse rij-instructeur vroeg de prins ooit: hoe hou je de inboorlingen lang genoeg van de fles om ze in hun rij-examen te doen slagen?

Nadat alle politieke partijen furieus hadden gereageerd op de nieuwe racistische uitlating van de prins, liet Buckingham Palace weten dat de Hertog van Edinburgh bij nader inzien tot de slotsom was gekomen dat zijn opmerking 'ongepast' was.