Prijzen brandstof naar recordhoogte

HASSELT -

Wie vandaag met zijn auto aan de pomp passeert, zal het wel merken. De tijd van lage brandstofprijzen is voorbij. De maximumprijs voor benzines ligt een halve frank per liter hoger dan dinsdag. Voor het meest getankte loodvrije super 95 ron bedraagt hij nu al 38,90 frank en voor gelode super 42 frank.

J.V.G.

BR>Daarmee komen de records, die twee jaar geleden werden opgetekend, weer in zicht. Op 1 augustus 1997 gold een maximum van 39,20 frank voor loodvrije benzine en van 42,30 frank voor gelode brandstof.

Diesel heeft nog iets meer marge tegenover zijn vorig hoogtepunt. Voor deze brandstof is er een maximumprijs van 26,60 frank (ongewijzigd). Dat is nog 2,20 frank onder de vorige top van 28,80 frank, al dateert die reeds van 25 februari 1985.

Naar oorzaken voor de prijsstijgingen moet niet ver worden gezocht. De prijs voor de ruwe olie, het basisproduct van de benzines, is het jongste halfjaar fors opgelopen. Eind december werd een vat ruwe olie (159 liter) uit de Noordzee - de zogenaamde Brent - nog verhandeld tegen iets minder dan 10 dollar. Nu geldt al een prijs van iets meer dan 20 dollar.