Beste kans in Noordwest-Frankrijk

Op dit kaartje ziet u de baan die de zonsverduistering vandaag over Europa trekt, te beginnen in Cornwall, Groot-Brittannië om iets na 11 uur 's morgens, om een uurtje later uit Zuid-Roemenië te verdwijnen richting Turkije. De weersvoorspellingen zijn echter slecht voor het grootste deel van het Europese traject: in grote gebieden zal bewolking de eclips moeilijk tot bijna niet waarneembaar zijn.

F.J.

BR>• De verwachte stormloop op Cornwall, het zuidwestelijkste stukje van

Groot-Brittannië

, is uitgebleven. Geen 10 miljoen bezoekers, hooguit enkele honderdduizenden. Die zullen dan ook op hun honger blijven zitten, want voor Cornwall wordt zware bewolking voorspeld.

• In het noorden van

Frankrijk

zijn alle campings en hotels volgeboekt, en de geschatte 5 miljoen bezoekers maken meer kans op een goed uitzicht. Hoewel ook niet overal: veel verwacht wolken in Normandië en Noordoost-Frankrijk, en opnieuw in de Elzas. Noordwest-Frankrijk, heeft de beste vooruitzichten, met meer dan de helft kans op open luchten boven Reims en Metz.

• Voor

België

blijft het duimen kruisen: wisselend bewolkt voor de streek rond Virton. Een noordelijke hogedrukwig zou extra bewolking kunnen aanvoeren van boven de Noordzee. Al bij al zijn KMI en andere weerdiensten optimistischer over Noord-Frankrijk dan over Zuid-België, hoewel het rond Virton - maar dat is een schrale troost - tenminste droog zou moeten blijven.

• Ook

Zuid-Duitsland

en

Oostenrijk

dreigen uit de eclips-boot te vallen: zware bewolking wordt gevreesd, hier en daar zelfs doorspekt met onweders. Hetzelfde liedje in

Hongarije

en

Servië

. Enkel voor

Zuid-Roemenië

zijn de voorspellingen onverdeeld positief. Maar dat haalt u nu natuurlijk niet meer...