Volgende totale eclips in België wordt bijzonder

BRUSSEL -

Als de eclips van vandaag voorbij is, kunnen we ons al weer concentreren op de volgende, op 23 september 2090. Mogelijk zullen dus een aantal Belgen twee keer in hun leven hier een totale eclips meemaken. En die eerstvolgende totale zonsverduistering in België zal erg vreemd zijn. Zo belooft men in een speciale publicatie «In de schaduw van de Maan» van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). De totaliteitszone versmalt en eindigt namelijk in België. Wat betekent dat men in ons land 's avonds de totaal verduisterde zon zal kunnen zien ondergaan. Indien de meteo medewerking verleent...

BR>

De daarop volgende totale eclipsen in België zijn geprogrammeerd voor 25 mei 2142 en 14 juni 2151. In 2151 ligt heel ons land binnen de totaliteitszone. Op beide data is er ook een totale eclips in Nederland. Het betreft respectievelijk het zuidoosten en het zuiden. Op 7 oktober 2135 kent België een gedeeltelijke eclips. De eerstvolgende interessante zonsverduistering in Nederland is op 23 juli 2093. Het betreft dan een ringvormige, die in Groningen vijf minuten zal duren. Nederland beleeft op 7 oktober 2135 de volgende totale eclips, hoofdzakelijk in het noorden.

Maar aangezien u niet zolang niet kunt wachten, als u vandaag de smaak te pakken hebt gekregen: van 2000 tot 2010 zijn er, verspreid over de wereld, nog acht totale zonsverduisteringen. Maar men moet wel reislustig zijn om ze mee te maken.

De eerstvolgende totale eclips na vandaag is al voor 21 juni 2001 voorzien. Wie dan naar Zuid-Afrika gaat, zal dan met vijf minuten bijna dubbel zolang als vandaag naar de totaliteit kunnen kijken. En het weer zal meer geneigd zijn mee te spelen.

Pinguïns

Men kan evengoed in Afrika blijven, want op 4 december 2002 is nogmaals een strook van Angola tot Mozambique aan de beurt.

Op 23 november 2003 zullen er, behalve wat pinguïns, weinig getuigen zijn van de zonsverduistering. Dan schuift de schaduw van de verduisterde zon over Antarctica.

Het is dan wachten tot 8 april 2005, om naar het zuiden van de Stille Oceaan te reizen.

Op 29 maart 2006 moeten we niet zover togen. De maan schuift korte tijd voor de zon in Oost-Turkije. In het grensgebied van Niger, Tsjaad en Libië duurt de nacht overdag ongeveer vier minuten.

Op 1 augustus 2008 wordt het opnieuw bibberen. Niettegenstaande het dan in Groenland en het noorden van Siberië ook zomer is, gaat de temperatuur korte tijd weer een ijzige duik nemen als die dag het zonlicht niet meer schijnt.

De langste totale eclips van de 21ste eeuw mogen we op 22 juli 2009 verwachten: zes hele minuten en 39 seconden. In de vroege morgen wordt het in de Indiase stad Benares plots weer nacht, wat later wordt het duister in delen van Nepal en China.

In 2010 is er een eclips die nauwelijks een minuut minder duurt. Het spektakel is van de Paaseilanden over Chili tot Argentinië te bewonderen.

Aangeboden door onze partners