Zon doet middagdutje Van onze redacteurs ter plaatse

VIRTON -

Vele duizenden eclips-fanaten zijn gisteren en vanmorgen naar de streek rond Virton afgezakt, maar of ze er vandaag een totale eclips te zien krijgen, is hoogst twijfelachtig. De weersverwachtingen beloofden gisteravond niet veel goeds. In het zuiden van België voorspelden de weermannen en -vrouwen bewolking. Noord-Frankrijk had volgens hen nog de grootste kans op opklaringen. Ondanks de onheilspellende berichten heerste op de autosnelwegen naar het zuiden van ons land gisteravond al een topdrukte. De grootste toeloop wordt vanochtend verwacht.

D.B./F.J./B.F./MaW.

BR>

Na jaren, vele jaren wachten is het vandaag eindelijk zover. In het zuiden van ons land schuift de maan volledig voor de zon. Maar wolken zouden het eclips-feest wel eens kunnen verpesten. De eclipsgangers in Virton kregen gisteren alvast af te rekenen met fikse regenbuien. Sommige fanaten, vooral Nederlanders, kamperen er al dagen. De wolken hebben hun enthousiasme nog niet kunnen temperen: «Ik heb het weerbericht net nog op de radio gehoord,» zegt een Nederlander. «Komt allemaal in orde. Tenminste, dat denk ik. De weerman praatte Frans...» De Vlaamse weermannen en -vrouwen zijn minder optimistisch. In Zuid-België zou het wel droog blijven, maar er is 50 procent kans dat wolken voor de zon schuiven. De beste vooruitzichten zijn er voor Noordwest-Frankrijk.

Heel wat eclipstoeristen vertrekken vanochtend pas richting zuiden. Op de autosnelwegen naar de plaatsen waar de zonsverduistering volledig zal zijn, wordt een nooit geziene drukte verwacht. Om niet in de files verstrikt te raken, hebben de meeste Limburgse transportbedrijven hun truckers gisteren al door Frankrijk gestuurd. De Belgisch-Franse grens is vandaag tussen 11 en 14 uur immers gesloten voor alle zwaar verkeer. De Belgische-Luxemburgse grensovergang is 's voormiddags dicht.

Als alles nu nog wil meezitten, is die moeite niet voor niets geweest. Het hele spektakel duurt drie uren, de totale verduisterings slechts twee minuten en enkel op plekken waar de eclips 100 procent is. Voor wie het nog niet mocht weten: u mag niet met het blote oog naar de zonsverduistering kijken. Limburgse kinderdagverblijven hebben alvast besloten om de kinderen binnen te houden.