FIFA vraagt onderzoek naar Roemeense bondsvoorzitter

BOEKAREST -

De top van de Roemeense voetbalbond heeft aan de Roemeense regering gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de anti-semitische activiteiten van haar voorzitter Dumitru Dragomir. Dat meldden Roemeense media dinsdag.

Bart Vandermierde/AP

BR>Dragomir is - naast zijn topfunctie - tevens uitgever van het nationalistische weekblad "Attacking the Person", dat regelmatig politiekers bestempeld als "vuile joden" en een column bevat dat de weinig liefdevolle titel "Hakenkruis" draagt.

Vorige week vroeg de FIFA reeds aan de Roemeense voetbalbond om een onderzoek in te stellen naar Dragomir na een officiële klacht van de New Yorkse Anti-Defimation Liga. In de reglementen van de FIFA staat duidelijk vermeld dat het verboden is voor leden om "discriminatie tegen een land of tegen een persoon op basis van zijn ras, geloof of politieke overtuiging te uiten". Afhankelijk van het resultaat van dit onderzoek, kan de FIFA het ontslag van Dragomir als bondsvoorzitter eisen.

Vorig jaar werden er reeds gerechtelijke stappen ondernomen tegen de hoofdredacteur van het weekblad van Dragomir, maar de zaak kwam - ondanks de protesten van de lokale joodse gemeenschap - nooit voor de rechtbank.

Dragomir zei aan

Pro Sport

dat hij nog nog nooit iets tegen de joden heeft geschreven en dat hij zelfs "veel joodse vrienden en collega's" had. De verantwoordelijkheid voor de anti-semitische artikels ligt volgens hem dan ook volledig bij de auteurs ervan. De meeste artikels uit zijn xenofobisch weekblad worden ondertekend door een schuilnaam of vermelden zelfs helemaal geen auteursnaam.