Cindy Stas eindelijk over de 50 metergrens: «Opgevat als training»

DIEPENBEEK -

De vijftig meter-grens. Vóór het pisteseizoen hadden speerwerpster Cindy Stas en haar trainer Eric Timmermans er elkaar nog mee opgejut. En terwijl de trainer ZICH op een veteraneninterclub in juni met 50m80 al van zijn taak gekweten had, bleef zijn discipel maandenlang steken op 49m62. Tot zondag aan het Demerstrand in Diepenbeek waar de Looise atlete omzeggens in haar eigen achtertuin de speer naar 51m25 gooide. «Nu is hij weer aan zet», lacht Cindy Stas heel tevreden met de nieuwe beste jaarprestatie.

BR>Zaterdagavond was Cindy Stas een aandachtig toeschouwster op de Nacht van de Atletiek in Hechtel waar in het speerwerpen alleen de mannen in actie kwamen. Na afloop had de Diepenbeekse nog lang met Johan Kloeck staan napraten. Amper een dag later, op een meeting in haar eigen Diepenbeek, haalde ze zwaar uit. «Het was eigenlijk niet de bedoeling om aan de meeting deel te nemen. Maar omdat de wedstrijd om zo te zeggen voor onze eigen deur georganiseerd werd, besloot ik toch deel te nemen. Mijn trainer was er niet echt enthousiast over en wilde me liever wat sparen voor de Nacht van Alken die op 21 augustus plaats vindt. Heel ontspannen, als ging het om een trainingswedstrijd, en helemaal alleen in wedstrijd, heb ik dan toch meegedaan. En met succes,» glundert Cindy Stas.

Bij haar vierde poging landde de speer na 51m25, ruim anderhalve meter verder dan haar vorige beste in 1999. «Het was een hele lage, niet eens een mooie worp. Als ik hoger had gegooid, zo zei mijn trainer achteraf, was ik zeker in de buurt van 55m uitgekomen.» Het leuke was dat Cindy, die zelf ook wel voelde dat het om een hele goede poging ging, na de worp niet eens was gaan vragen hoever ze nu precies was uitgekomen. «Dat heb ik inderdaad pas na de laatste beurt vernomen, maar ik kan je verzekeren dat de vreugde er niet minder groot om was.» Met deze opsteker op haar actief kan Cindy Stas nu de komende weken op zoek naar een nog betere worp. «Er zijn gelegenheden zat: morgen doe ik mee in het Atletiekgala van Merksem en daarna verwacht ik zondag ook heel veel van de meeting in Lommel. En zoals ik al zei: de echte piek was voorzien voor de Nacht van Alken,» besluit de Belgische speerhoop.