Verzorg je voeten

Mei is maand van de voet

We staan er meestal niet bij stil, maar onze voeten vormen de steunpilaren van ons lichaam. Een goede voetverzorging is dus zeker nodig. Voetspecialisten uit veertien landen sloegen de handen in elkaar en hebben mei voor de tweede keer uitgeroepen tot 'maand van de voet'.

Kdejager

Bedoeling is het belang van gezonde voeten te benadrukken en het bewustzijn rond een goede voethygiëne aan te wakkeren. Dit jaar staat alles in het teken van de 'atleetvoet', de voet die geïnfecteerd is door schimmels. Naar schatting vijftien procent van de bevolking heeft daar last van.

"Zonder voeten ben je nergens. Gezonde voeten zijn het geheim van een goede mobiliteit. Een mens legt in een leven gemiddeld 100.000 tot 180.000 kilometer te voet af. Elke dag zet je met datzelfde paar voeten tienduizend tot zeventienduizend stappen. En als je al de auto neemt, zullen je voeten toch nog de pedalen moeten beroeren", zegt Dr. Manneback van de Internationale federatie van podologen. "De voet is een wonderlijke constructie, soepel en toch stevig. Een prachtig functioneel geheel van 26 botjes en 33 gewrichten, in samenhang en gestuurd door 107 ligamenten, 19 voetspieren en 11 onderbeenspieren. De 52 botten van je twee voeten maken een kwart van alle botten in je lichaam uit."

"Toch krijgen voeten niet de aandacht die ze verdienen. Ze steken onder tafel en gaan, opgeborgen in al dan niet modieus schoeisel, ongezien mee door het leven. Uit het oog is uit het hart. We koesteren onze voeten niet, integendeel, we lijken er ons een beetje voor te schamen. De cijfers bewijzen dat onze voeten verwaarloosd worden. Voetproblemen blijven te lang in de sokken verstopt en kunnen op lange termijn leiden tot ernstige medische problemen die in vele gevallen invaliderend kunnen worden. Hoog tijd dus voor een gezonde belangstelling voor gezonde voeten", aldus nog Manneback.

Atleetvoet

Vandaar dus ook dat mei voor de tweede keer is uitgeroepen tot 'maand van de voet'. De campagne is het resultaat van de samenwerking tussen de Belgische Vereniging van Podologen, de internationale federatie van Podologen, de Vereniging van de Gegradueerde Podologen, enkele dermatologen van het UZ Gent en de UCL van Brussel en de Belgische apothekersbond APB. De 'gezonde-voetenmaand' staat dit jaar in het teken van de atleetvoet. "Dat is geen exotische afwijking die uitsluitend bij atleten voorkomt. Integendeel, het is een schimmelinfectie van de ruimte tussen de tenen die wijd verspreid is en dikwijls onbehandeld voortwoekert. Deze schimmelinfectie ontleent wel haar naam aan het feit dat ze zeer veel voorkomt bij sportlui", zegt Prof. Dr. Naeyaert, afdelingshoofd dermatologie in het UZ Gent.

"Schimmels houden van donkere, warme en vochtige plekjes. Tussen de tenen is het dus voor een schimmel een ideaal milieu. Sportlui dragen sportschoenen, berucht om hun weinig ademend vermogen waardoor sportersvoeten extra baden in het zweet. Sporters belasten hun voeten ook meer, waardoor wondjes, zoals bijvoorbeeld blaren kunnen ontstaan. Een beschadigde huid is een bijkomende aanlokkelijke factor voor schimmels, want daar is de natuurlijke verdedigingslinie doorbroken. Op de koop toe nemen sporters na training of wedstrijd dikwijls een douche. In bad- en kleedkamers kunnen de schimmels van voet op voet overspringen."

Kortom, sportlui doen wat gewone mensen doen, maar dan intensiever. Gewone burgers worden aan dezelfde risicofactoren blootgesteld. Mensen die veiligheidsschoenen moeten dragen, militairen en jongelui op trendy sportschoenen lopen ook meer risico. Wie dikwijls op blote voeten in gemeenschappelijke ruimten loopt zoals bijvoorbeeld in het zwembad of de sauna, loopt meer kans op besmetting. Warme, vochtige voeten (zweetvoeten) en/of een slechte voethygiëne doen de rest

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer