Allergische rinitis leidt vaak tot astma

De meest voorkomende chronische aandoening in België is allergie: 14 procent van de bevolking heeft er last van. Elke tien jaar verdubbelt het aantal patiënten en in 2010 zal de helft van de wereldbevolking met allergie te maken krijgen. Dat heeft alles te maken met de groeiende aanwezigheid van allergene stoffen in ons leefmilieu. Een vroege aanpak van allergische rinitis wordt aanbevolen om astma de pas af te snijden.

Kdejager

BR>

Tien tot vijftien procent van de Belgische bevolking wordt momenteel gehinderd door allergische rinitis: een ontsteking van het neusslijmvlies met een verstopte of lopende neus, jeuk aan neus of gehemelte en niesbuien. Patiënten met allergische rinitis hebben drie tot tien maal méér kans om astma te krijgen.

Vooral kinderen worden door astma getroffen en in de geïndustrialiseerde landen is het aantal astma-gevallen de jongste vijftien jaar verdubbeld.

De firma Schering-Plough vestigde dinsdag de aandacht op haar product Aerius (werkzame stof desloratadine) dat volgens de fabrikant het best beantwoordt aan de nieuwste aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, die een studierapport heeft uitgebracht over het onloochenbaar verband tussen allergische rinitis en astma. (Tachtig procent van de astmapatiënten vertoonde eerst symptomen van rinitis.)

De organisatie pleit onomwonden voor een vroegere en betere aanpak van deze allergie om astma te vermijden.

Dat kan het best, zegt Schering-Plough, met het antihistaminicum Aerius.

Het geneesmiddel bestaat in de vorm van tabletten, sinds kort ook als siroop en is enkel op voorschrift verkrijgbaar. Volgens de fabrikant heeft een grootschalige Duitse studie bij bijna 50.000 personen die het middel namen, een aanzienlijke verbetering aangetoond van de levenskwaliteit van de allergie-patiënten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer