Cox beschouwt goede groepsgeest bij Dessel als fundament voor succes

DESSEL -

Een rustige, bedachtzame competitiestart is voor Dessel Sport in zijn derde seizoen tweede klasse niet weggelegd. Meteen krijgt het met Antwerp dé titelkandidaat tegenover zich, zodat het al op de eerste speeldag weet waar het staat. Nieuwkomer Marc Cox kijkt alvast gretig uit naar de schok van vanavond.

Rudy Nuyts

BR>

Gazet van Antwerpen: Hoe schat je de confrontatie met favoriet nummer één in?

Marc Cox:

Antwerp legt zichzelf de druk van titelpretendent op. Het moet die rol dan maar spelen. Na de nul op zes van vorig seizoen zal de

Great Old

allicht op zijn hoede zijn. Wij kunnen ongecomplexeerd en vrijuit voetballen omdat we niets te verliezen hebben. Tot nu toe hebben we in elke wedstrijd kansen gecreëerd. Het komt er nu op aan die te benutten. Daarnaast moeten we proberen geen domme tegentreffers te incasseren, zoals dat in de voorbereiding wel eens gebeurde. Dat is ook mijn taak. Daarom zal ik minder mee inschuiven en mijn post minder verlaten. Mochten we in ons opzet slagen, dan is een verrassing niet uitgesloten.

Waarom koos je na acht jaar Westerlo voor Dessel?

In Westerlo beleefde ik mijn mooiste voetbaltijd. Enkel het laatste seizoen verliep enigszins in mineur. Ik had de pech drie maanden out te zijn met een stressfractuur in het scheenbeen. Na mijn terugkeer haalden we een zeven op negen, maar toen de ploeg minder draaide, werd ik de zondebok. Op het einde van het seizoen besliste het bestuur dat de vertrekkers niet meer mochten spelen. Ik kon daar inkomen, maar de manier waarop was niet netjes. Uiteindelijk verscheen ik toch nog twee keer aan de aftrap. Nu beschouw ik die affaire als afgesloten. Alles is vergeven en vergeten. Ik heb dan met Geel gepraat en ook met Turnhout, maar ik verkoos Dessel om praktische redenen. Ik ken de club en hier kent men mij. Bovendien heeft Dessel niet de ambitie om naar eerste te gaan, zodat ik mijn beroep vlot kan blijven combineren met de voetballerij.

Hoe kijk je terug op de voorbereiding?

Het was er eentje met vallen en opstaan. We speelden goede, maar ook zwakke wedstrijden. Het belangrijkst was de vorming van de groepsgeest en daar zijn we in geslaagd, vooral dankzij de trainer die daar zeer sterk in is.

Hoe ervaar je de aanpak in tweede?

Uiteraard zet ik een stapje terug, maar qua trainingen is dat niet te merken. De laatste jaren heb ik niet zo hard getraind als nu. De aanpak van Colin Andrews is stevig, maar tegelijk plezant. Ook doen we nu meer loopwerk. Met Jos Heyligen zagen we het bos maximum twintig minuten, nu was dat iets langer.

Is Dessel voldoende gewapend voor de strijd?

Ik denk dat we een goede ploeg hebben. De groepsmentaliteit is goed en dat betekent zeventig procent van het succes. Er is een goede mix van ervaring en jong talent. Dat de kern vrij beperkt is, hoeft niet per se een nadeel te zijn. Toen Westerlo naar eerste promoveerde, was dat ook het geval.