Andrei Tchmil opnieuw leider van de Wereldbeker

SAN SEBASTIAN -

Francesco Casagrande is terug van heel lang en heel ver weggeweest. Frank Vandenbroucke heeft momenteel geen conditie om een klassieker uit te rijden. Giuliano Figueras staat dichtbij een eerste topzege. En Andrei Tchmil is opnieuw leider van de Wereldbeker na Clasica Ciclista San Sebastian. Zelden werden in één klassieker zoveel voorspellingen waargemaakt als zaterdag. Met als extra bonus: via Rik Verbrugghe (tweede) en Tchmil (vierde) en met ook Aerts en Van de Wouwer in de kopgroep klom Lotto - Mobistar in bloedheet Baskenland naar de tweede plaats van de Wereldbeker per ploeg.

Van onze redacteur André PUTZEIJS

BR>

«Het doet mij ontzettend veel plezier dat de mensen buiten België stilaan weten dat ons ploegje bestaat», zei Jean-Luc Vandenbroucke einde april. Alleen Rabobank en Mapei - Quick-Step gingen Lotto - Mobistar toen vooraf. Ploegen met een budget dat dubbel zo groot is en met elk drie-vier kopmannen uit de top van het UCI-klassement.

Klein Duimpje

op de hielen van de reus.

Wie dacht dat de pret daarmee op was, kwam bedrogen uit. Ook in de Ronde van Frankrijk scoorden de Lotto's hoog: alle negen tot Parijs en Van de Wouwer maar een zucht buiten de toptien. San Sebastian bracht, voor zover nog nodig, de definitieve bevestiging van de volwassenwording van de enige Belgische wielerploeg die buiten de landsgrenzen meekan met de top.

«Mapei dom»

Ook Andrei Tchmil - die in de

Clasica

bewees dat hij terecht de Tour oversloeg om zich te concentreren op een voor hem veel meer haalbare opdracht, had het achteraf eerst over z'n team en dan pas over zichzelf.

«Dit was allicht de beste collectieve prestatie van Lotto sinds ik er gearriveerd ben», dankte hij z'n ploegmaats voor de hulp van start tot aankomst. «Van Hyfte, Wuyts en Beeckman hebben zich in de eerste wedstrijdhelft voor me uitgesloofd. Van de Wouwer zorgde er op de Jaizkibel voor dat ik in de spits van het koppeloton bleef. Kurt plus Aerts en Verbrugghe reden zich nadien de ziel uit het lijf achter Casagrande.

Toen die demarreerde kon niemand mee. Francesco rijdt tweemaal vlugger dan alle anderen zo'n helling op. Net als Pantani in het hooggebergte. Je laat hem dan best

ontploffen

om hem achteraf in groep terug te pakken. Maar dat lukte niet, vooral omdat de Mapei's het vertikten om ons te helpen. Onbegrijpelijk en dom, want de jonge Figuera's had z'n eerste klassieker kunnen winnen.»

«Geen fout»

«Maar ik wil niet zeuren na een dag die zo goed eindigde», schakelde Tchmil over naar de eigen prestatie. «Ik ben vierde en opnieuw leider van de Wereldbeker, mijn eerste grote ambitie voor het tweede deel van het seizoen.»

Maar het had nog beter gekund. Door net voor de groep te spurten en schitterend tweede te worden ontnam Rik Verbrugghe z'n kopman wel de kans om tien WB-punten méér te sprokkelen...

«Klopt, maar ik zou erg ondankbaar zijn als ik daarover een opmerking maakte. Want Rik beging geen enkele fout, hij deed om goed te doen. Hij wilde de spurt aantrekken voor mij, maar ik zat ingesloten en niemand anders sprong naar zijn wiel.»

Met negen punten voorsprong op de kwakkelende Vandenbroucke en met een bonus van achttien tellen op Boogerd die z'n Tour-kater blijkbaar te boven is, staat Tchmil zondag in Hamburg aan de start van de volgende WB-opdracht.

«Ik houd nog rekening met Frank en Michael, maar ik kom niet terug op wat ik vorige week gezegd heb. San Sebastian moest me bewijzen dat ik gelijk had door begin juli negen dagen na elkaar liters zweet te laten op de Passo dello Stelvio, één van de moeilijkste bergen uit de Dolomieten. Nu probeer ik de trui langer te houden dan in het voorjaar. Hamburg, Zürich en Parijs - Tours zijn drie klassiekers die ik aankan. Daar probeer ik de kloof groter te maken, me veilig te stellen voor de Ronde van Lombardije die me veel minder ligt.

Maar als het niet lukt, zal je me niet horen vloeken. Wie stilaan de

pensioenleeftijd

nadert - Tchmil wordt op 22 januari 37, nvdr - kan niet méér doen dan 100 procent voor z'n beroep leven. Om zich achteraf geen verwijt te hoeven maken dat hij kansen heeft laten liggen. Vooral dàt is het grote doel voor de rest van mijn carrière.»