Ronde van Galicië: Paolo Bettini eerste ritwinnaar

ORENSE -

Paolo Bettini heeft op overtuigende wijze de eerste rit gewonnen. Op de fors hellende Avenida Pena Trevida, klopte de Mapei-renner met verbazend gemak zijn elf medevluchters. Een kopgroep, die zich tijdens de afdaling van de eerste klim na 50 km had gevormd, en waarin liefst elf van de veertien gestarte ploegen present tekenden.

BR>Fuenlabrada, TVM en Vini Calderola, het team van Francesco Casagrande, waren de drie teams die zich hadden laten verrassen. Kort hierop moest Jeroen Blijlevens onverwacht achterblijven. De Nederlandse spurtbom werd snel opgewacht door het duo Van Dijck-Van Bondt. Tevergeefs evenwel, want vooraan voelde men de wurgende greep van het naderend peloton. Vooral Bettini, Serrano, Roscioli en Heras bleven vooraan het tempo aangeven. Op 35 km van het einde werd de kopgroep met 45 seconden voorsprong afgeklokt. In het achtervolgend peloton bevond zich het Mapei-duo Peeters-Museeuw, dat zich, met de aanwezigheid van Bettini vooraan, begrijpelijkerwijze afzijdig hield. Onder impuls van Voskamp werd de kloof met de kopgroep, op 10 km van het einde nog tot 24 seconden gereduceerd. In het zicht van de aankomst probeerde Peeters op zijn eentje nog de kloof te dichten, inmiddels had Bettini vanop ruim driehonderd meter de spurt gelanceerd.

Na een ritzege in de Tirreno-Adriatico, en winst in de Memorial Cecchi, werd het gisteren de derde seizoenzege voor de Italiaan, die trouwens in Luik-Bastenaken-Luik op een fraaie vijfde plaats beslag legde.

Uitslag:

1. Paolo Bettini (Ita), 108 km in 2u27'41" (6" bon.); 2. Roberto Heras (Spa) op 1"; (4" bon); 3. Luca Mazzanti (Ita) (2" bon); 4. Marcos Serrano (Spa); 5. Orlando Rodrigues (Por); 6. Igor Gonzalez (Spa); 7. Andrei Kivilev (Kaz); 8. Andre Teteriouk (Kaz); 9. Angel Castresana (Spa); 10. Fabio Roscioli (Ita) 14".

De Belgen:

44. J. Museeuw; 45. W. Peeters; 106. H. Van Dijck 8'12"; 111. Geert van Bondt.