Kijk veilig naar eclips

De laatste uren voor de zonsverduistering tikken genadeloos weg. Wie gaat kijken, weet ondertussen wel dat je je ogen moet beschermen. Het zonlicht voor je ogen dempen is absoluut onvoldoende. Duizendpoot zet de middeltjes op een rij, van heel veilig naar extreem onveilig.

BR>

Indirecte waarneming

Een absoluut veilige manier is indirect naar de eclips kijken. Projecteer het zonlicht door een gaatje in een stuk karton, op een vel wit papier. Een variant op het 'camera obscura'-principe. Niet zonder gevaar is evenwel de weerspiegeling van de eclips in een emmer water. Het zonlicht weerkaatst net te sterk in water.

Eclipsbril

Wie op een directe manier naar de zon wil kijken, zet best een speciaal ontworpen eclipsbril op de neus. Eclipsbrillen met het keurmerk CE voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.

Lasbril vanaf nummer 14

Lasglas kan ook geschikt zijn voor een directe waarneming. Let op dat het glas donker genoeg is. Gebruik in geen geval glas met een densiteitsnummer lager dan 14. Dan is het niet in staat alle schadelijke stralingen tegen te houden.

CD's

Kijken naar de eclips door het beschreven gedeelte van een CD is niet aan te raden. Sommige zijn te doorzichtig. Als leek is het onmogelijk om na te gaan of het aluminiumlaagje dik genoeg is.

Filmrolletje

Fotonegatieven van kleurenfilms en ook zwartwit-films, zijn onveilig. Ze laten de schadelijke infrarode stralingen nog voldoende door om het oog te beschadigen.

Zonnebril

Een zonnebril houdt onvoldoende de schadelijke stralingen tegen. Deze brillen dienen alleen om het licht in het landschap te dempen. Zelfs tientallen brillen over elkaar zijn nog onvoldoende. Het gevaar schuilt erin dat je met open ogen kan kijken, zodat de schadelijk straling gemakkelijk het netvlies bereikt.

Beroet glas

Dit is ronduit gevaarlijk voor de ogen. De schadelijke stralingen van de zon ondervinden nauwelijks hinder.

Blote oog

Moet het nog gezegd? Vanuit Limburg bekeken moeten de ogen gedurende de hele zoneclips beschermd worden. Zelfs wanneer de zon voor het grootste deel bedekt is door de maan. Alleen als de zon totaal verduisterd is, mag je met het blote oog kijken.