Trol en liposuctie ook in Koenen

HASSELT -

Het poepverse 'Woordenboek Nederlands' van Koenen telt 3.500 nieuuwe woorden. 'Healing', 'waterfront', 'uitbuiken', 'onthaasten' en 'bitch' hebben nu ook een nis gevonden in de dertigste druk van Zuthpenaar Jacobus Koenen. Die druk verschijnt zeven jaar na zijn opvolger, een zucht voordat de nieuwe Van Dale in september de boekenwinkel inschuift. Wie een goed schoolwoordenboek zoekt, zit bij Koenen aan het juiste adres.

P.D.

BR>

Zoals we van een nieuwe druk kunnen verwachten, heeft een olitetanker nieuwe woorden een haven gevonden in de nieuwe Koenen. Daaronder woorden die betrekking hebben op nieuwe verschijnselen zoals

liposuctie

,

airmile

en

partydrug

. Maar ook het Internet heeft een kudde nieuwe woorden de lexicologische vlakten opgejaagd, bijvoorbeeld

downloaden

,

browser

, en

webcam

. En dan zijn er ook de woorden die al een decennium eerder in Koenen hadden moeten staan, maar om een of andere reden de bladzijden nooit gehaald hebben: b.v.

trol

,

hare krisjna

,

popcorn

en

bierpul

.

Vlaams

Andere woorden hebben een nieuwe betekenis gekregen. Een

gabber

is naast een makker nu ook een onderdeeltje van de gabber subcultuur. Met alles wat daarrond gabbert.

Besteedde de redactie vroeger vooral veel aandacht aan het opnemen van nieuwe woorden, nu zijn de betekensiomschrijvingen in een iets hipper kleedje gestoken. Een

ichtyosaurus

is getransformeerd van 'een vishagedis van de voorwereld' in een 'uitgestorven vishagedis die leefde tijdens het Mesozoïcum'. Jammer genoeg vertelt Koenen niet wanneer we dit tijdperk moeten situeren.

Over het algemeen biedt deze Koenen ook een overzichtelijker en gebruiksvriendelijker indruk. Zo zijn alle trefwoorden voluit geschreven en is de uitspraakinfo alleen nog direct na het trefwoord te vinden in een meer soepele notatie.

Het Vlaamse materiaal is compleet herzien.

Zwemkom

en

sasmeester

zijn eruit gemikt, maar

VRT

en

witte beweging

leven nu ook voort in Koenen.

Een lijst met de spelling van aardrijkskundige namen vertelt u aan het einde van het woordenboek hoe Bosnië-Hercegovina en Tasjkent moeten gespeld en uitgesproken worden.

Koenen Woordenboek Nederlands, 1375 blz., 950 frank.