beurs

HASSELT -

De jongste dagen is de langetermijnrente alsmaar blijven doorstijgen. In België zitten nu al een heel eind boven 5 procent en dat heeft de Brusselse beurskoersen duidelijk geen goed gedaan. Blijkt bovendien dat de Bel 20 het dit jaar aanmerkelijk zwakker presteerde dan de Euro Stoxx 50 (zie grafiek). Eén van de redenen van de zwakke prestaties van onze beurs, is precies de aangewezigheid in de index van veel rentegevoelige aandelen.

BR>

Met een lange rente die gisteren verder is doorgestegen boven 5,30 procent krijgt de Brussels Exchanges het aardig benauwd. Een hogere rente wil zeggen dat beleggingsproducten met een vaste opbrengst (kasbons bijvoorbeeld) interessanter worden. Veel spaarders nemen daarom het zekere voor het onzekere en verkassen hun geld gedeeltelijk van de beurs naar vastrentende opbrengst. Om de beurs opnieuw wat zuurstof te geven, is dus dringend een ontspanning aan het rentefront vereist.

Koen Devos van Bank Corluy spreekt duidelijke taal: «Het wordt buigen of barsten. Ofwel gaat de rente opnieuw dalen, ofwel moeten de beurskoersen verder omlaag. Een andere keuze is er volgens de ijzeren wetten van de logica niet. De Brusselse beurs is inderdaad zeer rentegevoelig. In de Bel 20 weegt Fortis met 21 procent zwaar door en hetzelfde geldt voor Electrabel (13,4 procent), KBC (9,7 procent), Tractebel (8,2 procent) en Dexia (4,9 procent). Zowel banken als aandelen van nutsbedrijven doen het traditioneel slecht in een klimaat van aantrekkende rentevoeten. Daarnaast is er mijn inziens nog een andere verklaring voorhanden waarom Brussel het minder goed heeft gedaan dan de aandelen die in de Euro Stoxx 50. Sinds de invoering van de euro hebben veel beleggers de Brusselse beurs de rug toegekeerd, om over te stappen naar de aandelen van de 50 grootste Europese bedrijven die in de Euro Stoxx 50 index zijn opgenomen. De basis wordt dus Europees beleggen, wat ten koste van de belangstelling voor Belgische aandelen gaat.»

Te hoog

Bij Bank De Maertelaere is Vic Mallants van mening dat de beurzen nog altijd te hoog staan: «Dat geldt vooral voor Wall Street, waar eigenlijk nog geen echte correctie heeft plaatsgevonden. Een correctie met 20 procent valt mijns inziens niet uit te sluiten. De vraag is wat de Europese beurzen dan gaan doen. Brussel is hier duidelijk het zwakke broertje en dat heeft niet alleen met de dioxinecrisis te maken. De buitenlandse beleggers hebben op vrij grote schaal Belgische aandelen verkocht. Op dit moment ben nog ik geen koper op de beurs, ook al omdat de risicopremie voor een belegging in aandelen laag is. Het is dus best mogelijk dat we de bodem nog niet hebben gezien. Een Fortis kan bijvoorbeeld verder afbrokkelen tot 25 euro. Stilaan duiken er weer kansen op, maar voorlopig lijkt een afwachtende houding mij de beste oplossing.»