Prijzen steeds vaker in euro

BRUSSEL -

Het afficheren van winkelprijzen in euro raakt steeds meer ingeburgerd. In juni vermeldde al meer dan 60 procent van alle handelszaken de verkoopprijs van goederen ook in de nieuwe eenheidsmunt, tegenover nog maar 20 procent in februari. Negentig procent ervan deed dat overigens op een correcte manier. In Vlaanderen mag Limburg zich voorloper noemen. Dit alles blijkt uit een enquête van het ministerie van Economische Zaken bij 2.200 verkooppunten in 13 verschillende sectoren.

J.V.G.

BR>De meeste problemen stelt de Economische Inspectie nog vast in de vrijetijdscentra en in de horeca. Daar worden girale overschrijvingen in euro zelfs in de helft van de gevallen geweigerd en de dubbele aanduiding van de te betalen prijs op kastickets wordt weinig toegepast en meestal dan nog verkeerd (60 tot 73 procent van de gevallen). En enkele wisselkantoren werkten nog met verschillende aan- en verkoopkoersen voor munten die sedert 1 januari nochtans onherroepelijk aan de Belgische frank werden vastgeklonken en dus niet meer in waarde kunnen schommelen. De beste resultaten werden dan weer opgetekend in de transportsector (o.a. NMBS) en het verzekeringswezen.

Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, slaat niet elke campagne van het ministerie aan. Zo blijkt de actie waarbij de kleinhandel in ruil voor het ondertekenen van een charter over het correct gebruik van de euro een sticker op hun venster mogen kleven, maar weinig winkeliers te bekoren. Van de 275.000 gecontacteerde verkooppunten doen er maar iets meer dan 15.000 mee.