Zonsverduistering rechtstreeks te zien van Engeland tot Turkije

BRUSSEL/VILVOORDE -

Iedereen wil de totale zonsverduistering natuurlijk met eigen ogen zien. Hoe absurd is het dan dit natuurverschijnsel op radio en televisie te brengen? Helemaal niet absurd. Als massamedium kun je zo'n gebeurtenis niet zonder meer voorbij laten gaan. Bovendien, als het bewolkt is, kunnen de mensen nergens beter kijken dan op hun tv.

Jaak VANDYCK

BR>

U wordt nergens beter bediend dan bij themazender

Discovery Channel

. Vanavond, van 20 tot 1 uur, wordt al vooruit geblikt aan de hand van allerlei documentaires. Morgen wordt de zonsverduistering rechtstreeks gevolgd van 7 tot 15 uur. De liefhebbers worden mee in het duister gehuld van Lands End, in het uiterste zuidwestelijke puntje van Engeland, tot in India.

Wie het echt niet kan laten, kan 's avonds, om 20 uur, op

National Geographic Channel

nog kijken naar een documentaire over eclipsjagers, dan zijn de fanaten die de hele wereld rond reizen om zonsverduisteringen te zien.

VRT

De openbare omroep brengt van 11 tot 12.45 uur, via

TV1

, het extra-programma 'De Zonsverduistering', dat ten dele uit Brussel (gepresenteerd door Ivo Belet) en ten dele uit Virton (door Wim De Vilder) komt. Producer Guy Gommeren: «Vanuit Brussel brengen we allerlei achtergrondinformatie en archiefbeelden. We schakelen geregeld over naar het World Village Festival in Virton. Daar ontvangen we een aantal gasten, o.a. Jan Kuypers van de Koninklijke Sterrenwacht in Brussel, iemand van volkssterrenwacht Urania in Hove, weervrouw Sabine Hagedoren en Flor Koninckx van de rijkswacht, die zal informeren over de verkeersproblemen. De eigenlijke zonsverduistering wordt natuurlijk live getoond: bij goed weer vanop de grond, bij slecht weer vanuit een helikopter. Bij heel slecht weer, bijvoorbeeld bij onweerswolken tot 13 km, hebben we een probleem. Maar dan heeft iederéén een probleem.»

VTM

Een vergelijkbaar aanbod bij

VTM

, waar het programma 'Eclips 99' loopt van 11 tot 13 uur. Marc Dupain ontvangt in de studio o.m. weerman Eddy De Mey, een oogspecialist, een volkskundige en, als tegengewicht, iemand die de hele hype zwaar komt relativeren. Hoofdredacteur Fernand Van Oostende: «In Ethe, bij Virton, opereren drie reporters: Chris Michel en Jan Smekens op de grond en Boudewijn Van Spilbeeck in de helikopter. Marleen Van Hecke en Patrick Van Gompel sturen we naar Perthes, een plaats in Noord-Frankrijk, niet zo ver van Reims, pal op de lijn waar de zonsverduistering het langst duurt, nl. 2,5 minuten. Ze zijn daar met de leden van volkssterrenwacht Urania, die daar met verschillende bussen naartoe rijden. Patrick gaat mee met één van die bussen en maakt daarover trouwens een item. Ten slotte brengen we ook nog beelden van de zonsverduistering op enkele plaatsen in Vlaanderen.»

Vanzelfsprekend zullen VRT en VTM uitvoerig aandacht besteden aan de eclips in hun diverse nieuwsuitzendingen.

Radio

De radio blijft niet achterwege. Op

Radio 1

bericht journalist Herman Hendrickx ook vanuit Perthes, in de Franse Ardennen. Hij brengt tijdens 'Radio Casablanca', van 12.24 tot 12.28 uur, rechtstreeks verslag uit van de zonsverduistering. Verder hoort u ook al een gesprek met hem in 'De Zuidkant' en heeft hij bijdragen in de nieuwsuitzendingen.

Ook

Radio 2

heeft zijn mannetje in Frankrijk: Chris Janssens werd meegestuurd met leden van de Vlaams-Brabantse volkssterrenwacht Mira.

Deze uitsmijter nog:

Studio Brussel

wil niet ontbreken. 'Klas XL' zorgt van 12 tot 14 uur voor perfecte achtergrondmuziek. De gekozen nummers van o.a. de Police, de Chemical Brothers en Pink Floyd handelen allemaal over de maan, de zon, de sterren, de hemel, de dag, de nacht.