Tweemaal Rembrandt voor 900 frank

DEVENTER -

Een bezoeker van de boekenmarkt in Deventer heeft vorige week voor 900 frank twee etsen van Rembrandt gekocht. De bijzondere aanschaf werd zaterdag in Dedemsvaart ontdekt tijdens opnamen van het kunstprogramma 'Geen kaf maar koren' van RTV Oost. Het gaat om portretten van Rembrandts moeder uit 1631 en de Barmhartige Samaritaan (1633).

ANP

BR>Volgens taxateur en veilingmeester R. Hessink, die aan het televisieprogramma verbonden is, brengen de twee etsen circa 600.000 frank op. De koper, die anoniem wil blijven, kocht op de Deventer Boekenmarkt een oude doos met boeken. De waardevolle etsen lagen op de bodem en werden pas thuis ontdekt. Toen hij een krabbel met het opschrift 'Rembrandt' zag, dacht de koper aanvankelijk aan een grap. Het is niet bekend of de eigenaar van de twee etsen de Rembrandts zelf houdt, of laat veilen.

Hessink wordt jaarlijks bij zo'n vijftig taxatiedagen ingeschakeld. De meest kostbare ontdekking deed hij twee jaar geleden in Elburg. Een bezoeker toonde een onbekend liederenboek, dat bij nadere bestudering een exemplaar van Ana Steijns uit 1611 bleek te zijn. Het boek is voor ruim 7 miljoen frank aangekocht door het Rijksmuseum, de Koninklijke Bibliotheek en het Prentenkabinet.