Amateurfotografen hebben eclipsvragen

HASSELT -

Amateurfotografen lopen momenteel de deur plat bij beroepsfotografen met vragen over hoe ze de eclips op de gevoelige plaat moeten vastleggen. Vooral de technische aspecten behoeven vaak nog een woordje uitleg.

BR>

Video

Een videoband laat meer zien van de zonsverduistering dan een reeks foto's. Ook kan je met een videocamera de corona beeldvullend opnemen door het grote zoombereik. De camera moet op een statief worden geplaatst en tijdens de gedeeltelijke fase is een goede zonnefilter vereist. Gezien de duur van het verschijnsel is het ondoenlijk om constant te filmen. Maak daarom regelmatig shots van enkele tientallen seconden, zodat je die later kan monteren. Vanaf enkele minuten voor de totaliteit tot enkele minuten erna, kan je best de zon constant in beeld houden en blijven filmen. Laat ook de microfoon openstaan, zodat je tijdens de eclips reacties van omstaanden kan waarnemen.

Voor het maken van opnamen van de zon zelf, gelden ruwweg dezelfde adviezen als voor fotografie. Zet je camera op een stevig statief en vergeet niet dat de camera schuin omhoog moet kijken, ongeveer in een hoek van 50 graden. Bescherm de camera ook tegen het felle zonlicht met een goede filter. Gebruik de telestand van de zoomlens om de zon met corona mooi in beeld te krijgen. De automatische belichting is vaak niet te vertrouwen. Tijdens de gedeeltelijke fase is het contrast tussen helder zonsbeeld en omgeving te groot en wil de camera onderbelichten; bij totaliteit is het centrum van het beeld verwarrend donker en wil de camera juist overbelichten, waardoor de corona verdwijnt. Grijp daarom handmatig in en volg het resultaat in de zoeker. Zet ook de autofocus uit en stel handmatig in op oneindig. Tijdens of enkele seconden voor de totaliteit mag je de filter verwijderen. Na de totale fase filter meteen weer aanbrengen.

Fotografie

Elk fototoestel is goed genoeg om de

totale zonsverduistering

mee te fotograferen. Een filter is niet nodig, een statief en telelens zijn aan te bevelen. Een foto van de

gedeeltelijk verduisterde

zon vereist wel een speciale filter die slechts een fractie van de overdonderende hoeveelheid zonlicht doorlaat. Het makkelijkst is het fotograferen van de verduisterde zon als hij helemaal achter de maan verdwenen is. Rond de donkere maanbol is dan de corona zichtbaar.

De meeste

gewone automatische camera's

hebben echter niet de mogelijkheid om diafragma en belichtingstijd handmatig aan te passen, u kan er hooguit mee inzoomen. Bij veel van die toestellen zal ook de flitser afgaan. Denk eraan dat flitsen geen zin heeft en voor omstaanders hinderlijk is. Let ook op de waarschuwing voor te lange sluitertijden: verschijnt die, ondersteun de camera dan.

De beste resultaten krijg je met een

spiegelreflexcamera

. Het recept bij totale zonsverduistering: een 100 ASA-film in het toestel, diafragma op 8 en belichtingstijden tussen 1/250ste en 4 seconden. De enorme variatie in de belichtingstijd bepaalt de grootte van de stralenkrans rond de verduisterde zon.

Om de zon zo groot in beeld te krijgen dat de zonsverduistering met al haar verschijnselen goed te zien is, heb je een sterke telezoom nodig, liefst in het bereik van 400 tot 800 millimeter. Veel bezitters van een spiegelreflex hebben een zoom die meestal maar tot 200 of 300 millimeter gaat. Dat levert u een foto op met een zon van nog geen centimeter doorsnede.

Doordat tijdens de verduistering het merendeel van het beeld donker is, moet de door de camera gekozen belichting worden aangepast. Gebruik indien mogelijk een correctie van -4 of anders de maximale minwaarde, vaak -2. Of stel met de hand een onderbelichting van vier stops in.