Memorial Van Damme zonder wereldrecordpogingen: Mourhit wil Europese besttijd

GROOT-BIJGAARDEN -

Voor de 23ste Memorial Ivo Van Damme, die op vrijdag 3 september plaatsheeft, wordt voor één keer geen wereldrecordpoging aangekondigd. De organisatoren schakelen een versnelling lager. Op dat vlak althans. Want Mohammed Mourhit zal in de 10.000 meter een aanval lanceren tegen het Europees record. Nog maar anderhalve week geleden verbeterde de Portugees Antonio Pinto die Europese besttijd tot 27'12"47. Het Belgische record van Mourhit staat op 27'17"09. Vijf seconden overbruggen, dat moet kunnen in een race met voorin nog snellere jongens.

BR>

Haile Gebrselassie zal wel niet zo gek zijn een aanval tegen zijn eigen wereldrecord te ondernemen, maar de Ethiopiër, die op het WK de 10.000 meter enkel loopt om te winnen, wil tijdens de Memorial de snelste chrono van het jaar realiseren. Hij is vooral geboeid door de begeleiding van de Afrikaanse drummers, die sinds enkele jaren in Brussel tijdens de afstandsnummers het ritme aangeven. Hij kan daarbij rekenen op assitentie van Paul Koech, die om onduidelijke redenen door de Keniaanse federatie niet is aangeduid voor het WK.

Sinds 20 september 1972 moet de poging van Mourhit de eerste georganiseerde aanval zijn van een Belgische atleet tegen een Europees of een wereldrecord. Die avond liepen Miel Puttemans (5000m en 3 mijl), Willy Polleunis (10 mijl) en Gaston Roelants (het uur en de 20 km) samen vijf wereldrecords. William Van Dijck liep in 1986 wel de snelste jaartijd op de 3000m steeple, maar dat was geen gerichte recordaanval. Precies in datzelfde nummer zorgde de Fransman Mahmoud in 1984 voor het eerste Europese record op de Memorial.

Greene ontbreekt

Hicham El Guerrouj - wereldrecordhouder op 1500 meter en mijl - waagt zich op de 3000 meter. De Marokkaan wil in het gezelschap van wereldrecordhouder Daniel Komen toch in de buurt van die zijn zeer sterk record (7'20»67) geraken. El Guerrouj sprak al eerder de ambitie uit, net zoals zijn grote voorbeeld Aouita, alle records van 1500 tot 5000 meter op zijn naam te brengen.

Moses Kiptanui, in betere tijden zelf wereldrecordhouder op de 3000m steeple, wil in Brussel voor de voeten lopen van Bernard Barmasai, momenteel één van de vier atleten die in de

Golden league

nog meedingen naar de jackpot van een miljoen dollar. Op de sprint ontbreekt in Brussel één grote naam. Wereldrecordhouder Maurice Greene tekende een contract om op 4 september in Glasgow voor de VS te starten in een interland tegen Groot-Brittannië. Toen hij die verbintenis afsloot had de IAAF nog steeds de Memorial op 1 september geprogrammeerd. Hij kan nu niet meer terug, maar toch starten in Brussel zes lopers die al onder de 10 seconden doken. En op de 200 meter maakt een duel Ottey - Jones veel goed.