Rode Vlek Jupiter kan meer leren over Aardse klimaat

GREENBELT - De Hubble Ruimtetelescoop (HST) heeft tijdens een studie van zeven jaar wetenschappers meer geleerd over de fameuze Rode Vlek op Jupiter. Dit heeft het vluchtleidingscentrum, het Space Telescope Institute in Greenbelt (Baltimore), zondag bekendgemaakt.

BR>Toen astronomen in de jaren zeventig voor het eerst hun telescopen op Jupiter richtten, ontdekten zij een verdachte roodachtige vlek. Dertig jaar later is zij er nog steeds en weten wij dat het, voorzover de data reiken, de grootste storm is ons Zonnestelsel.

De cycloon draait tegen de klok in, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een orkaan in de Caraibische Zee. De Rode Vlek is twee keer zo groot als onze planeet en meet bijna een zesde van de diameter van Jupiter zelf.

Dat de fameuze vlek er nog steeds is, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de planeet een reusachtige gasbol is. Maar de Rode Vlek verandert - soms dramatisch - van vorm, omvang en kleur.

Tijdens een serie waarnemingen tussen '92 en '97 heeft de HST zulke veranderingen gekiekt. Wetenschappers hopen met die data van Jupiter meer op te steken over ons eigen klimaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer