Teveel seks kan nefast zijn voor voetballers

LONDEN -

Teveel seks kan nefast zijn voor de carrière van voetballers. Dit staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad New Scientist. Met name kunnen knieletsels door een seksueel overgedragen bacterie worden veroorzaakt.

BR>Paul Oyudo van het Londen Independant Hospital onderzocht hoe jonge mannelijke atleten aan gezwollen gewrichten waren gekomen, zonder bij hun sportbeoefening zelf letsels te hebben opgelopen. De meest voorkomende oorzaak was SARA, een Engels letterwoord dat staat voor seksueel opgelopen reactieve artritis.

Die seksueel doorgegeven SARA wordt veroorzaakt door dezelfde bacterie die leidt tot ontsteking van de urinebuis en is een veel voorkomende oorzaak van knieletsels. Voornamelijk mannen tussen 18 en 34 zijn de risicogroep. Binnen deze groep vallen ook sporters. 'Zij zijn zeer rijk en hebben heel veel vrije tijd', schreef Oyudo in het vakblad.

Hij analyseerde het geval van tien sporters met een aanhoudend knieletsel dat te maken had met SARA. Zes ervan waren voetballers, waarvan er vijf in de Engelse eerste klasse speelden. 'Het niveau van promiscuiteit bij deze sporters baart zorgen. Voetballers blijken de grootste boosdoeners te zijn', staat te lezen in de New Scientist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer