Op hol geslagen Armand Ancion schrijft geschiedenis in Westerlo-Genk

WESTERLO -

«Jongens stop ermee, die mens heeft gedronken.» Nog voor de rust van Westerlo-Genk hield een thuissupporter het al voor bekeken. De brave man had gelijk, wat zich zaterdagavond afspeelde in het gezellige Westelse Kuipke had niets meer met voetbal te maken. Armand Ancion leverde de meest onwaarschijnlijke prestatie in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Hij verloor in de eerste minuut de pedalen om ze nadien nooit meer terug te vinden. 93 minuten lang compenseren resulteerde uiteindelijk in twaalf doelpunten, vijf strafschoppen, eenenvijftig overtredingen en zestien kaarten. In nota bene de sportiefste wedstrijd in jaren. «Bestaan er ook dopingcontroles voor scheidsrechters,» vroeg Juha Reini zich hardop af. Jesper Jansson had ondersteuning nodig toen men hem vertelde dat deze scheidsrechter de nummer een in België is.

Marnik GEUKENS

BR>A propos, de wedstrijd eindigde op 6-6. Beiden een punt, maar niemand die daarmee tevreden durfde zijn. Daarvoor was er te veel gebeurd.

Jean-Claude Jourquin, de nieuwe scheidsrechtersbaas, haalde onlangs nog aan dat het Belgisch scheidsrechtersgild nood heeft aan een positief beeld.

«De scheidsrechter is de brandweerman die overal moet blussen en daarvoor vaak bekritiseerd wordt ook, terwijl zij die het vuur in brand steken te weinig worden aangepakt»

, vertelde hij in een Belgisch voetbalweekblad.

Wijze woorden, maar als de brandweerman en de pyromaan dezelfde persoon zijn, vallen de gevolgen natuurlijk niet meer te overzien. De rentree van Ancion na de rust sprak overigens boekdelen. Hij werd uitgefloten door het volledige stadion. Ancion zelf was zich van geen kwaad bewust. «Ik heb gefloten in eer en geweten,» vertelde hij. Veel meer wou Ancion niet kwijt. Of toch dit: «Mocht ik deze wedstrijd mogen overdoen, ik zou net hetzelfde doen.»

«Toon de scheidsrechterscommissie de hele match op video.»teras:Benoit Thans

Of controleur Willy Govaerts, die begrijpelijk niet wou reageren, er hetzelfde over denkt, valt nog af te wachten. Benoit Thans, één van Ancions 'rode slachtoffers', had alvast een interessant voorstel voor de scheidsrechterscommissie.

«Toon hen de hele wedstrijd op video,» aldus Thans. «Dan kan men niet anders dan de scheidsrechter sanctioneren. Die man was van in het begin volledig te pedalen kwijt. Ik heb er al een vrij lange loopbaan opzitten, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik kan het begrijpen dat een scheidsrechter het noorden verliest in een echte schoppartij. Maar dit was een wedstrijd zonder één gemene fout, de spelers begrepen zelf niet wat er allemaal gebeurde.»

«Ik speelde met de schrik op het lijf.»teras:Chris Van Geem

Thans was één van de vier spelers voor wie de serenade van Ancion straks nog gevolgen heeft. Marc Schaessens moet nog wachten op het Sportcomité voor zijn straf, het trio Thans-Delbroek-Van Geem moet volgende week al langs de kant blijven. Thans mist zo voor de tweede keer in drie jaar de thuismatch tegen zijn Standard, de twee Genkenaars volgen de uitwedstrijd in Gent vanop de tribune. Zeker voor

Strop

Van Geem een grote teleurstelling.

«Ik had me er al op verheugd,» zuchtte hij. «Zo'n arbitrage op dit niveau, dat is onverklaarbaar. Je staat na een tijd met de schrik op het lijf te spelen, je weet dat elk contact je een rode kaart kan kosten. Maar je kan je tegenspeler toch niet zomaar laten lopen. Brogno zoekt bovendien dat contact, hij laat zich onmiddellijk vallen. Een

klein spelerke

als je het mij vraagt.»

Blijven de elf tegengoals in drie wedstrijden. Een nachtmerrie voor elke verdediger. «In een gewone match krijgen we hier nooit zes goals binnen. Dit was een wedstrijd buiten categorie, daar mag je niet te veel conclusies uit trekken.»

«Dit was een wedstrijd tussen drie ploegen» teras:Thordur Gudjonsson

Thordur Gudjonsson trad zijn ploegmaat bij.

«Je kan wel stellen dat we hier twee punten hebben weggegooid,» vertelde de IJslander. «Maar wie moet je met de vinger wijzen? Bij 4-5 en 5-6 moet je in een normale wedstrijd alles dichtgooien. Maar hoe doe je dat als je met negen staat, waaronder slechts één verdediger. Kimoni was vervangen, Delbroek en Van Geem van het veld gezet. Begin er dan maar aan.»

Gudjonsson had een interessante kijk op de arbitrage. «Dit was een wedstrijd tussen drie ploegen. Twee ploegen die er beiden een mooie wedstrijd van probeerden te maken,plus een derde ploeg die de twee andere ploegen het voetballen wou beletten. Dan wordt het moeilijk, die derde ploeg heeft de match kapotgemaakt.»

«Ik voelde me gegeneerd.»teras:Rudy Janssens

Het slotwoord was voor ouderdomsdeken Rudy Janssens. Hij speelde een dijk van een wedstrijd als inschuivende libero, maar vond daar weinig voldoening in.

«Misschien zijn wij wel de morele winnaars, ik wil dat woord toch niet in de mond nemen. Wij zijn op 28 juni begonnen met de voorbereiding op het seizoen. Zes weken keihard gewerkt en dat wordt dan op deze manier tenietgedaan. Het strafste was dat de sfeer tussen de spelers onderling zo goed bleef op het veld. Ik voelde me zelfs gegeneerd op momenten dat de scheidsrechter in ons voordeel floot.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer