Ron Sterck, fietsende tipgever van 'Afrit Negen': «Ik ben een mensengids»

BALEN -

Elke week toont 'Afrit Negen' een aantal kleurrijke figuren uit het rijke Vlaamse leven. Je vraagt je af hoe de ploeg van Fred Janssen ze op het spoor komt. Eén bron is treinbegeleider Ronnie Sterck (44) uit Balen. Hij legt op zijn fiets elk jaar duizenden kilometers af, op zoek naar mensen die anders zijn dan de grijze middelmaat. Hij is niet alleen tipgever voor 'Afrit Negen' maar ook voor het Nederlandse programma 'De Stoel' van Rik Felderhof, dat het komende seizoen terugkomt.

Raymond de CONDÉ

BR>«Er is zoveel rotzooi op tv, voortdurend geweld en vechtpartijen, meestal in Amerikaanse programma's,» zegt Ronnie. «Ik zoek vooral naar mensen die een opvallende persoonlijkheid hebben en die creatief zijn.»

Sterck heeft op zijn bureau foto's hangen van de figuren die hij heeft aangebracht: karikaturist Nesten, beeldhouwer Theo Groenen, de schilderende boerin Alice («die dankzij 'Afrit Negen' en 'De Stoel' beroemd gewordenis»), Jefke de zwerver («de laatste zwerver van België»), toneelspeler Vic Bleus («die het weer voorspelt aan de hand van wat hij ziet in de natuur») en Bart Van Buggenhout, in Morkhoven eigenaar van een manège met Arabische paarden. Het is maar een greep uit zijn mensenverzameling.

Onder een buislamp hangt een foto van zijn grootvader. «Die hangt centraal want dat is mijn profeet,» zegt Ronnie. «Peetje was de meest evenwichtige mens die ik ooit gekend heb. Hij was door niets of niemand van zijn stuk te brengen. Op z'n 92ste was hij nog kampioen met de duiven in Oost-Vlaanderen. Hij heeft me ooit uit een beerput gehaald. Zo, met één hand.»

Zelf is Ronnie ook een filosoof en een levenskunstenaar. Hij heeft achteraan in zijn tuin een chalet gebouwd. Hij noemt het zelf «mijn kot». Rechts ervan heeft hij een kruidentuintje, versierd met een eigengemaakt schilderij van een heks. Daarachter wappert de Noorse vlag aan een metershoge paal. Noorwegen is zijn favoriete vakantiebestemming, vandaar.

In het chalet hangen een paar heksenpoppen, een foto van de Noorse langlaufploeg, een koekoeksklok die om 12 uur twee keer koekoek zegt en nog een hoop andere merkwaardige voorwerpen. Er staan ook een paar brandende kaarsen. «Hier kom ik mediteren,» zegt Ron. En hij toont de tekst van zijn 'ochtendgebed': de vijf levenswijsheden van de Dalai Lama (menselijke genegenheid, betrokkenheid, eerlijkheid, discipline en ontwikkeling van het menselijk verstand). «Ik ben geen boeddhist,» verduidelijkt hij. «Ik neem de beste dingen uit de verschillende godsdiensten. Laten we zeggen dat de Dalai Lama mijn pastoor is.»

Trein & fiets

Ron Sterck is pas terug van vakantie in Normandië en Bretagne. Vanaf vandaag moet hij weer aan de slag als kaartjesknipper op de trein. Ron doet zijn werk met plezier. «Het is mijn universiteit. Het moment dat ik op de trein stap, bloei ik helemaal open. Ik heb veel contact met de mensen, ze vertellen me ook vanalles, zoals aan een goede wijkagent. Alle chefs de garde van Vlaanderen kennen me en die geven me soms tips die ik dan weer voor 'Afrit Negen' kan gebruiken. Of er verschil is tussen de mensen van eerste en tweede klasse? Tja, in eerste klasse lezen ze De Standaard of de Financieel-Economische Tijd, in tweede klasse lezen ze de andere kranten. In eerste klasse vind je de Playboy, in tweede de Kwik.»

Als tipgever van 'Afrit Negen' is de fiets voor Ron het ideale vervoermiddel. Om de mensen te vinden die later op tv in reportages worden opgevoerd, heeft hij een paar trucs. «Je moet de mensen aanspreken in hun eigen dialect. Je mag niet als een vreemde klinken. Ik heb het geluk dat ik in Moerbeke-Waas geboren ben, in Heers ben opgegroeid en nu in de Kempen woon. Ik spreek bijna alle dialecten. Als ik in een dorp passeer en ik zie daar iemand buiten staan dan vraag ik iets in de trant van: 'Waar woont die rare kwast waar ze hier zoveel over vertellen?' En dan wijzen ze me vanzelf de weg. Pas op: in 'Afrit Negen' wordt niemand belachelijk gemaakt. Het is een programma over mensen en dat is het meest boeiende dat er is. Ik heb eerst de sterren bestudeerd, daarna de bomen, de planten en de vogels. Maar het hoofdstuk 'Mens', daar ben ik nog niet uit. Ik probeer een beetje een mensengids te zijn voor de tv-kijkers, in de hoop dat we met z'n allen iets wijzer worden van deze wereld. Als ik doodga, hoop ik te kunnen zeggen: 'Merci, ik heb genoten van Uw kunstwerk, ik heb veel bijgeleerd'.»

Afrit Negen, TV1, 20.45 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer