Taxfree-verkoop op luchthavens met een kwart gedaald

ZAVENTEM -

De verkoop van taksvrije artikelen op de luchthaven van Zaventem is in de maand juli met 24 procent geslonken. Een rechtstreeks gevolg van de afschaffing van het taksvrij winkelen binnen de EU-lidstaten die op 30 juni werd ingevoerd. In andere Europese lidstaten is de omzetdaling nog groter: tot 40 en zelfs 50 procent.

Luk DE WILDE

BR>

Philippe Gruwez, managing director van Belgian Sky Shops, het bedrijf dat op de luchthavens van Zaventem en Deurne de taksvrije winkels exploiteert, ziet de toekomst somber in. «De eerste maand na de afschaffing draaiden we een kwart minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Anderzijds is juli geen referentiemaand, met traditioneel veel vakantiegangers die vooral sigaretten en sterkedrank kopen. Pas eind september kunnen we een eerste balans opmaken.»

Opvallend is dat vliegtuigreizigers àlle artikels links laten liggen. Voor velen is een bezoek aan de tax-free shop zelfs overbodig geworden. Met als gevolg dat ook de verkoop van parfum, chocolade en hifi-materiaal sterk is teruggelopen. Nochtans zijn die verkoopprijzen nauwelijks veranderd. «Blijkbaar veronderstelt de consument dat alle artikels op de luchthaven hetzelfde kosten als in de winkel om de hoek,» aldus Gruwez. «Behalve op rookwaren en op drank hebben wij de BTW nochtans ten laste genomen. Het prijsverschil blijft ontegensprekelijk groot.»

Belgian Sky Shops stelt 450 personeelsleden tewerk en haalde vorig jaar een omzet van ruim vijf miljard frank. Indien de omzet ook na de zomer blijft dalen, zullen er volgens de directie ongetwijfeld banen sneuvelen. Al is het nog te vroeg voor definitieve beslissingen of precieze aantallen. Vanaf september worden wel opnieuw rookwaren verkocht aan EU-reizigers. Philippe Gruwez: «Veel Zaventem-gebruikers willen absoluut sigaretten kopen, ook al is dat aan de normale winkelprijs én met de hoge taksen. Vandaar dat er sloffen worden aangeboden voor EU- en niet-EU-passagiers. Misschien verzacht dat enigszins de pil.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer