Vervalsing van unieke luxe-Kiekeboe?

HASSELT -

Hommeles bij de Hasseltse stripuitgeverij Wonderland Halfvier Productions. Van een vorig jaar door deze stripuitgeverij op één enkel uniek exemplaar uitgebrachte Kiekeboe-strip is al minstens één vervalsing opgedoken. In een Oudenaardse stripwinkel is vorige maand aan twee verzamelaars een luxeversie aangeboden van de Kiekeboe-dialectstrip 'Het geslacht Kinkel/Hoe meer kijkers'. Vreemd, want deze luxe-editie, waarvan maar één enkel exemplaar bestaat, werd vorig jaar voor honderdduizend frank aangekocht door een Antwerpse stripzaak, die het exemplaar nog altijd in haar bezit heeft. Die honderdduizend frank ging naar een goed doel.

J.Bx.

BR>Enige conclusie: de in Oudenaarde aangeboden Kiekeboestrip is een vervalsing. De vraag is wel in hoeverre die vervalsing gelijkt op het origineel. Standaard Uitgeverij garandeert dat er een enkel exemplaar is aangemaakt geworden. Toch ziet Wonderland Halfvier Productions haar reputatie te grabbel gegooid. «Wij zitten er erg verveeld mee,» aldus Luk Poelmans van Wonderland. «Wij hebben opdracht gegeven om één enkel exemplaar te laten vervaardigen en zien ons dus nu genoodzaakt klacht in te dienen tegen de aanbieder van de vervalsing. Want men verdenkt ons nu van malafide overdrukpraktijken.»

«Een zoveelste exploitatie van de passie en hebzucht van stripverzamelaars», aldus een goedgeplaatst waarnemer. «Het is niet moeilijk om de kaft van de reguliere uitgave te verwijderen, met de katernen naar een inbinder te gaan, een duur kaftje errond te laten maken en zogezegd een uniek exemplaar te koop aanbieden. De kunst is dan wel een koper te vinden.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer