Erik Nys hoopt op selectie

HECHTEL -

Erik Nys won het verspringen met 7,95m. Tien centimeter onder de WK-limiet. Drie weken geleden haalde hij brons op de Universiade met 7,99m. De AVT'er hoopt dat de selectiecommissie hem vandaag opvist voor het WK: «Bij die 7,95m raakte ik zelfs de afstootplank niet. Ik hoop dat ze inzien dat ik nu op het goede moment in vorm ben. Dat is toch beter dan maanden geleden wél de limiet halen en dan nu maar aan 7,60m geraken? Het WK is een unieke kans met het oog op Sydney. Voor een olympische selectie moet je of de finale van het WK halen, of twee keer 8,12m springen. Ik denk dat het gemakkelijker is de finale te halen.» Nys is zowat de enige die kans maakt op een uitzondering. Sommige reeds geselecteerde atleten, zoals Nsenga, Wijmeersch en polsstokker Duval (niet hersteld van rugproblemen die hij op het Beloften-EK opliep) schitterden zaterdag niet.

R.C.

BR>

Ann Mercken en de tiende horde

HECHTEL -

Sinds Ann Mercken op de Universiade haar WK-limiet (55.75) liep, haalde ze dat niveau nog niet opnieuw. Zaterdag was ze derde in 57.17. Niet helemaal geruststellend: «In de eerste recht lijn stond wat tegenwind en kon ik mijn pasritme niet zo lang aanhouden als ik wilde. Op de tiende horde ging het weer goed fout. Wat geaarzeld en doorgezakt. Het kon beter. Dit was een laatste test. Had ik hier

deftig

gelopen, dan was ik wat geruster naar het WK vertrokken.»

Rugwind fnuikt schitterende Nadine Grouwels

HECHTEL -

De 100m horden was bijna een absolute topper, want de 12.65 die Sharon Jewell klokte, zou de vijfde wereldtijd zijn geweest. Jammer genoeg stond er een rugwind van 2,6m/sec. Ook jammer voor Nadine Grouwels, want zij kreeg een verrassende 13.13 op haar naam: «Dan liever geen rugwind en 13.30, aldus

Grouwels. «Dat was dan tenminste een echt persoonlijk record. Toch was de wind ook niet zo sterk. Dit betekent dus toch wat. En er bestaan internationaal ook ranglijsten van tijden met rugwind. Daar zal ik nu wel tussenstaan zeker?»

Marleen Renders weer wat beter

HECHTEL -

Marleen Renders was vijfde op de 5000 meter en klokte een persoonlijk record - 15'19"20 - drie seconden boven het record van Slegers (15'16"10). «Er was al na enkele meters bijna een valpartij. Daardoor liep ik heel gespannen. Ongeveer halfweg was er een aarzeling toen de haas wegviel. Ik heb nog maar enkele wedstrijden op piste gelopen en reageerde misschien niet goed op die aarzeling. Door dat moment heb ik misschien het record gemist. Ik loop nu allicht nog één wedstrijd, een 3000 of een 5000m als laatste aanloop naar de 10.000m op het WK.»

Geen nieuw BR voor Mourhit

HECHTEL -

Mohammed Mourhit (derde op de 2000m en met 4'58"94 flink boven het record van Impens: 4'56"10): «Ik zit op schema, maar ik had de 3000m van woensdag in Monaco niet helemaal verteerd. Omdat ik train voor de 5000m op het WK en de 10.000m op de Memorial, en woensdag nog een 5000m loop in Zürich, heb ik niet specifiek genoeg op snelheid getraind om hier dat record te pakken.»

Persoonlijke records voor Compernolle en Provost

HECHTEL -

Tom Compernolle (won B-reeks 5000m in 13'36"07, 14 seconden beter dan zijn persoonlijk record, 23ste Belgische tijd ooit): «We bleven met vijf over bij het begin van de laatste ronde. Toen ik de tijd zag, wist ik dat ik moest doorgaan, winnen of niet. Ik had op enkele seconden winst gerekend, maar niet op dit. Ik werk nu 30 uren per week, maar eind deze maand is mijn contract uit. Ik moet een andere job zoeken die met atletiek te combineren is.»

Kjell Provost (2de in 400m in 45.88, zijn persoonlijk record was 45.99, de WK-limiet is 45.60): «Ik wilde revanche voor het Beloften-EK waar ik door eigen schuld uitgeschakeld werd in de halve finale. Ik was meer gemotiveerd. Het lucht op dat ik na twee jaar nog eens onder die 46 seconden geraak, maar ik reken niet op een selectie. Ik heb van in het begin gezegd dat de limiet te halen was. IK heb hem niet.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer