Amerikanen Greene en Jones schrijven Britse historie

LONDEN/KEULEN -

Enkele dagen voor het grote rendez-vous van woensdag in Zürich, zat het internationale atletiekgezelschap gespreid over Londen, Keulen en Hechtel. Sommige atleten maakten zelfs combinaties.

R.C.

BR>In het Londense Crystal Palace - waar de oorspronkelijk voor Sheffield geplande Britse Grand Prix zaterdag plaatsvond - hield wereldrecordhouder Maurice Greene zich aan zijn belofte. Hij zou voor de eerste 100 meter in minder dan 10 seconden op Britse bodem zorgen. Britse sprinters als Christie, Regis, Gardener of Chambers liepen nooit een

sub-ten

op eigen bodem. De Amerikaan Greene deed dat dan maar in hun plaats. Na een niet zo beste start remonteerde hij de Canadees Bruny Surin en gaf Engeland met 9"97 wat het wilde. Surin zat dicht met 10"02.

Marion Jones bleef niet achter bij haar trainingsmaat Greene. Zij verheugde zich al dagen op het feit dat ze eindelijk eens géén 200 meter moest lopen en nog eens mocht uithalen op de 100 meter. Ze schonk de Britten hun eerste vrouwelijke 100 meter onder de elf seconden in 10"80, een evenaring van haar eigen jaarbeste, die ze begin juli in Lausanne liep. Ook de Oekraïense Pintusevitch dook met 10"98 onder de elf seconden. Een honderdste sneller dan Ottey in Hechtel, die het in Hechtel wel al voor de 65ste keer deed. Haile Gebrselassie schoot zo'n drie seconden tekort om op de twee mijl het wereldrecord van Daniël Komen te verbeteren. Hij kwam uit op 8'01"72. El Guerrouj is weer gezond. Hij won gemakkelijk de mijl en zijn landgenote Zahra Ouaziz meldde zich voor het WK met de beste jaartijd op de 5000 meter (14'42"03).

Pérec sneller

Keulen had deze keer geen financiële problemen en kon gewoon doorgaan voor zo'n 25.000 toeschouwers. Die gingen uit de bol toen

hun

Dieter Baumann in de 3000 meter uit de achtergrond terugkwam en in de sprint nog derde werd. Mooi van de Duitser, maar hij heeft al beslist dat hij niet aan de 5000m op het WK deelneemt. Goed nieuws voor Mohammed Mourhit. Wereldrecordhouder Komen moest het afleggen tegen de Marokkaan Lahlafi (7'33"87). In de 200 meter liet de Duitse Andrea Philipp met 22"48 een chrono noteren die maar net boven die van Ottey in Hechtel lag. In diezelfde koers werd Pérec vijfde in 23"25, weer twee volle tienden sneller dan in Hechtel. Tim Lobinger won het polsstokspringen met 5,90m en miste de 6,01m op een haartje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer