BK-zwemmen: Deburghgraeve is er nog niet klaar voor

ANTWERPEN -

Eén individueel, drie aflossingsrecords en één olympische limiettijd. Dit is de balans van drie dagen Belgische kampioenschappen in het Antwerpse Wezenbergzwembad. Het meest in het oogspringende resultaat was misschien wel de nederlaag van Fred Deburghgraeve op de 50 meter schoolslag tegen Hans Bijlemans.

J.B.

BR>

Het is intussen al tien jaar geleden dat Deburghgraeve geen gouden medaille pakte op een BK. Op zich is dat natuurlijk geen drama, al dient toch gezegd dat de olympisch kampioen en wereldrecordhouder er niet om kon lachen. Met moeite kreeg hij op de parking van het zwembad een woordje commentaar over zijn lippen. «Wat verwachten jullie eigenlijk van iemand die maar op 20 procent van zijn mogelijkheden kan zwemmen? Ik heb gewoon veel te weinig trainingsarbeid in de benen om beter de doen», zo luidde het vrij bitsig. Fredje toonde zich behoorlijk geïrriteerd door enkele perscommentaren van de afgelopen weken. «Maar in december zal ik op de US Open de olympische limiet trachten neer te zetten», aldus nog Deburghgraeve. Op de 50 meter vrije slag zaterdag geraakte Fred niet door de schiftingen.

Dè figuur van deze kampioenschappen was ongetwijfeld Sofie Goffin van Zwemclub Schoten. Deze vrije slagzwemster schreef op dit BK geschiedenis. Het was immers 17 jaar geleden dat een zwemmer op het BK vier gouden medailles pakte op de vrije slag. Sofie was inderdaad zowel op de 100 als op de 200, 400 en 800 de snelste. Op de 400 meter realiseerde ze zelfs een olympische limiettijd voor Sydney.

«Het vertrouwen stond op zenith. Ik was al goed bezig in Istamboel. De snelheid was er zodanig dat ik ook de 100 meter kon winnen. Mijn beste nummer blijft echter de 400 meter ook al staat het Belgisch record op de 200 meter achter mijn naam», aldus een overgelukkige Sofie.

De Waal Thierry Wouters van Louvain La Neuve schreef een Belgisch record op de 100 meter vrije slag achter zijn naam. «Dit is een formidabele week voor mij. In Istamboel verbeterde ik het record op de 50 meter en nu op de 100 meter vrije slag. Ik ben echter tot op de bodem moeten gaan», zo luidde het.

Tenslotte zorgde de aflossingsploeg jongens van Mozka Mol nog voor twee nieuwe records. Vrijdagavond deden de Molse jongens dit al op de 4X200 meter vrije slag en zaterdag en zondag deden ze het nog eens over op de 4X100 meter wisselslag en op de 4X100 meter vrije slag. Mozka verbeterde de Belgische records telkens met meerdere seconden.

De Waalse Yseult Gervy mag ook terugblikken op een geslaagd BK. Zij pakte drie titels. De Merksemse Tine Bossuyt kon haar ontgoochelend EK doorspoelen met twee mooie titels op zondag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer