Asteroide Braille baby van veel grotere Vesta

PASADENA -

De vorige week door een Amerikaanse sonde voorbijgescheerde kleine asteroide is waarschijnlijk een brokstuk van een grotere. Dit hebben projectwetenschappers van de NASA meegedeeld.

BR>Midden vorige week schoot de sonde Deep Space 1 op nauwelijks 26 km afstand langs de kleine asteroide Braille. De hoge resolutie camera van het ruimtetuig liet het afweten, maar het instrumentarium pakte met nog iets veel waardevollers uit: data over de oorsprong van het hemellichaam.

Uit infrarode spectra blijkt dat Braille erg lijkt op de grote asteroide Vesta die zich in de grootste asteroidengordel tussen Mars en Jupiter bevindt. Mogelijk is Braille zelfs een brokstuk van Vesta, dat miljoenen jaren geleden bij een botsing werd weggeslingerd.

Bovendien blijkt uit bijna-infrarode spectra ook een grote gelijkenis van Braille met op Aarde neergekomen meteorieten die met Vesta worden gelinkt.

Vesta is met zijn diameter van bijna 500 km uniek onder de grotere asteroiden. Het hemellichaam heeft een oppervlak van basaltgesteente dat afkomstig lijkt te zijn van vulkanische activiteit, vroeg in zijn ontstaansgeschiedenis.

Braille gaat binnen zowat vierduizend jaar de baan van de Aarde kruisen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer