Geel maakt kennis met Gentse feesten

GEEL -

De kennismaking met eerste klasse is voor Verbroedering Geel weinig hartelijk verlopen. Ondanks het gigantische enthousiasme - soms op het naïeve af - werd de nieuweling in de hoogste klasse een uur lang weggespeeld door een niet eens zo sterk Gent. Er wacht de Gelenaars een lang en moeizaam jaar.

Wim VOS

BR>

Twee vragen zouden tijdens deze wedstrijd een antwoord kennen. Kon Geel standhouden in zijn eerste wedstrijd in de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal? Kon Gent zijn schitterende voorbereiding voortzetten tijdens de competitiestart? Het antwoord op de eerste vraag luidde 'nee', die op de tweede vraag 'ja'. Het werd een moeizame wedstrijd waarin Geel slechts één troost had: ook het Nederlandse Willem II, dat straks de Champions League speelt, werd door dit Gent met een korf doelpunten naar huis gestuurd.

Het zag er nochtans lang goed uit voor neofiet Geel. De idee dat het voor de club een historische wedstrijd - de allereerste in eerste klasse - betrof, had allesbehalve een verlammend effect op de jongens van trainer Paul Put. De Gentse elf werd ver voor eigen doel opgevangen en kreeg tijdens het eerste half uur nauwelijks één kans. Integendeel, het grootste gevaar kwam van een supergemotiveerd Geel. Jef Delen, ooit te licht bevonden bij KV Mechelen, speelde alsof zijn leven er van afhing. Vooraan trok een al even gedreven als zelfzuchtige Versavel het spel naar zich toe. Maar kilo's goede wil volstonden niet. Het was Gent, tot dan toe verzorgd maar vooral risicoloos voetballend, dat verrassend op voorsprong kwam. Een voorzet van Schepens, een teruglegger van Aarst en een kopbal van Kharif: het stond 0-1. Een zware klap voor Verbroedering die het nadien nooit meer te boven zou komen. Temeer omdat enkele minuten later Bjorn Smits na een elleboogstoot op Ramcic rood kreeg en Geel met tien verder moest.

Het enthousiasme waarmee het de wedstrijd had aangevangen, verdween plots als sneeuw voor de zon. De resterende zestig minuten tikte een uiterst zorgvuldig combinerend Gent de Gelenaars op het middenveld weg en drong de Kempenaars terug op de eigen helft. De doodssteek kwam vlak na rust. Twee keer bediende Schepens zijn Servische ploegmaat Vasov: twee keer rondde die laatste mooi af. Meteen nam Vasov een late revanche op Boskamp die hem twee jaar geleden niet eens in de A-kern wilde opnemen maar die onder Sollied een van de steunpilaren van de ploeg werd.

Op minder dan twintig minuten speeltijd had de Geelse kern mogen kennismaken met het hogere ritme en vooral de efficiëntie van eerste klasse. Het keek tot zijn eigen verstomming tegen een 0-3 achterstand aan. Wat restte was een pijnlijke tweede helft. Versavel en co stonden plots nergens meer. De aanvalslinie werd totaal onbereikbaar, het middenveld werd overspeeld, de verdediging wist niet waar eerst de gaten dichten. Gent benutte de mogelijkheden intussen aan honderd procent. Aarst maakte er 0-4 van, Gasjer 0-5.

Toch weigerde Geel zich helemaal over te geven. Het was haast aandoenlijk hoe Verbroedering met de moed der wanhoop steeds weer de aanval zocht. Het leidde warempel tot een klein succesje: na een hoekschop kon Delen het eerste eersteklassedoelpunt van de club binnenkoppen.

Scheidsrechter

: Pieter Vandevenne

Toeschouwers

: 7.000

Doelpunten: 30' Kharif 0-1, 46' en 49' Vasov 0-2 en 0-3, 62' Aarst 0-4, 73' Gasjer 0-5, 76' Delen 1-5

Gele kaarten

: Meeusen, Daelemans, Vasov

Rode kaarten

: 37' Bjorn Smits

GEEL

: Schuermans, Dave Smits, Janssen, Meeusen, Daelemans, Delen, Versavel, Sylverans, Bjorn Smits, Lendvai, Vamesu

GENT

: Herpoel, Vasov, Ramcic (46' Joly), Aarst, Foguenne (63' Gasjer), Schepens, Sterbal, Szekeres, Carrez, Kharif, Christensen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer