Frank Vandenbroucke met wankele conditie naar Wereldbeker-klassieker

In San Sebastian wordt morgen de zesde klassieker gereden die meetelt voor de Wereldbeker wielrennen. Na de eerste vijf wedstrijden (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Goldrace) staat Frank Vandenbroucke op de eerste plaats. Het is niet onwaarschijnlijk dat VdB de witte leiderstrui in Baskenland moet inleveren. Zijn voorsprong is niet bijzonder groot, zijn conditie lijkt bijzonder wankel. Na een schitterend voorjaar heeft Vandenbroucke een bizarre tijd achter zich. Het wordt steeds duidelijker dat de

affaire

rond Bernard Sainz en Bertrand Lavelot, goeroe en advocaat van Frank, de jonge Henegouwer meer uit evenwicht heeft gehaald dan Frank lange tijd heeft willen toegeven.

André PUTZEIJS

BR>

Twaalf maanden geleden zorgde San Sebastian niet voor een aardverschuiving in het klassement voor de Wereldbeker. Michele Bartoli had na de voorjaarsklassiekers zo'n voorsprong opgebouwd, dat niemand hem nog echt kwaad kon. Nu is dat anders.

Vandenbroucke leidt met 29 punten voorsprong op Michael Boogerd, Andrei Tchmil volgt op 31 punten. Vooral de ex-Rus, die na zijn zege in Milaan - Sanremo al eens de witte WB-trui droeg, staat klaar om Vandenbroucke te onttronen.

«Na mijn week in de Ronde van het Waalse Gewest weet ik dat beter dan wie ook», zegde Vandenbroucke al voor de start van de Waalse slotrit waarin hij eerst gelost werd en daarna opgaf.

Tonen

«Ik kan natuurlijk niet anders dan naar Baskenland vliegen. Ik ben leider van de Wereldbeker, ik ben dat aan organisators en mezelf verplicht. Maar veel meer dan m'n leiderstrui tonen zit er niet in. Die trui ook verdedigen lijkt me momenteel een onmogelijke opgave.

Dat is natuurlijk geen verrassing. Van begin mei tot einde juli ben ik uit competitie geweest. Drie maanden zonder zware inspanning, drie maanden zonder ook maar één keer in

het rood

te gaan. Dan mag je niet als een gek herbeginnen en daarom ben ik in Wallonië bijzonder voorzichtig gebleven.

Vooral toen ik in de proloog niet bij de beste twintig geraakte. Toen wist ik: deze week wordt een calvarie. En dat ís het geworden. Op elke beklimming had ik het lastig.»

Die moeizame terugkeer van Vandenbroucke is opmerkelijk. Eerder in zijn loopbaan had hij nooit veel tijd nodig om weer in topconditie te geraken, ook niet na blessures. Nu lukt het niet zo gauw. Het is duidelijk dat er meer aan de hand was, en is, dan alleen maar een fysieke terugval.

VdB: «Ik voel me nog altijd slapjes, slaag er nog steeds niet in om elke nacht ononderbroken te slapen. Ik zeg niet dat het nachtmerries zijn, maar vaak lig ik nog te piekeren over de periode die achter mij ligt. Eerst die onzekerheid rond wat in Parijs gebeurde, daarna een niet al te best geslaagde trainingsstage in Colorado. Ik had gewoon geen basis om op die hoogte te gaan trainen, maar deed het toch. Ik werd er conditioneel niet beter van. Nadien trok ik naar het Italiaanse Livigno. Ook in de bergen. Maar het weer was er niet best, ik kon niet altijd doen wat ik wilde.

Om al die redenen zit ik momenteel nog maar op 60%, 70% van mijn beste conditie. Mijn lijf is niet klaar voor topklassiekers zoals die van San Sebastian. Ik ben wel blij dat ik weer in het peloton zit, tussen de

copains

. Dat verzet m'n zinnen.»

Wereldkampioenschap

Na San Sebastian - indien de leiding van de Cofidisploeg VdB na z'n opgave in Wallonië tenminste niet thuislaat, maar dat werd gisteren in Noord-Frankrijk met klem ontkend - rijdt Frank op 15 augustus ook de HEW Cyclasic in Hamburg, allicht ook nog geen spek voor zijn bek. Het Kampioenschap van Zürich van op 22 augustus, waarin hij vorig jaar tweede was op millimeters van Bartoli, bereidt hij voor in de Franse Ronde van de Limousin.

«Eigenlijk had ik volgende week al een rittenkoers willen rijden. De Ronde van de Ain leek erg geschikt. Maar dat is een 2.5 koers en daarin mogen ploegen van eerste categorie niet starten. Jammer. Nu is het wachten tot de Limousin, van 17 tot 20 augustus. Twee dagen later, in Zürich, hoop ik dan klaar te zijn voor het grotere werk. Ook de Vuelta en het wereldkampioenschap. Vooral die laatste wedstrijd spookt me al door het hoofd. Ik ben er in jaren niet meer naartoe geweest. Nu zou het wel eens kunnen dat ik door de voorbije en huidige ellende juist in oktober in topconditie zit. Aan die hoop trek ik me alleszins op om nu door te bijten.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer