Dokter staat achter Ludo Dierckxsens

BRUSSEL -

In het onderzoek dat de BWB voert naar de perikelen die Ludo Dierckxsens op 19 juli uit de Ronde van Frankrijk haalden, heeft Lut Wille, procureur van de

wielerrechtbank

van de BWB gisteren dokter Georges Mouton gehoord.

A.P.

BR>«De dokter kwam als getuige, op verzoek van Ludo Dierckxsens zelf. Over de inhoud van ons gesprek kan ik u geen informatie geven», aldus mevrouw Wille.

Mouton, die in het milieu van de topsporters geen onbekende is - heel wat atleten zoeken hem op in Velroux bij Luik - heeft minder moeite met de ondertoon van zijn getuigenis. In een gesprek dat hij vooraf had met een journalist maakte hij geen geheim van wat hij te vertellen had.

«Ludo Dierckxsens is niet op 23 juni (kort voor het BK, nvdr) maar wel op 4 en 11 juni bij mij geweest met een pijnlijke knie. Hij heeft zich zowel vergist in de datum als in de naam van het product. Op 4 juni spoot ik een halve ampul Kenacort A40 in z'n knie, nadat ik er 15 milliliter water had uitgetapt. Op 11 juni was de knie zo goed als genezen, toen heb ik alleen nog een lichte dosis Kenacort A10 rond het gewricht geïnjecteerd. Ik heb Ludo toen ook behandeld met ACTH op z'n immuniteitssysteem intact te houden.»

Dokter Mouton schreef Dierckxsens geen attest voor deze corticoïde-behandelingen, omdat de renner op dat ogenblik toch niet in competitie zat.

«Ik behandel Ludo al een hele tijd. Ik volg hem veel beter op dan de langlopende controles waarover de Fransen zo opscheppen. Het hele dossier waarin ik alles bijhoud, leg ik voor aan de bondsprocureur. Ik vraag niets liever dan te worden gecontroleerd.»

Maar niet elke dokter stapt even licht over de behandeling die Mouton aan Dierckxsens oplegde. Vooral de toediening van ACTH roept bij andere sportartsen vragen op. De therapeutische redenen voor toediening in Ludo's geval worden in twijfel getrokken. Daarentegen zou ACTH, dat de bijnierschors activeert, wél een stimulerend middel zijn.

BWB-procureur Lut Wille donderdagmiddag: «Andere getuigen dan Ludo Dierckxsens en zijn dokter roep ik niet op. In de komende dagen wordt het dossier afgesloten. Op 12 augustus, volgende donderdag, leg ik het voor aan de disciplinaire commissie van de wielerbond.»

Voor het einde van de maand wordt een uitspraak verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer