Keersmaekers opent met Geel de competitie tegen AA Gent

GEEL -

«Nee, wij zijn niet klaar voor de competitie.» Vic Keersmaekers, de voorzitter van Verbroedering Geel, kijkt bezorgd. Vanavond opent zijn ploeg de Belgische competitie tegen AA Gent. «Sportief ben ik er gerust in. Paul Put heeft de jongste weken nog maar eens schitterend werk geleverd. Maar op organisatorisch vlak moet er nog ontzettend veel gebeuren.»

Wim VOS

BR>

Drie keer wordt het gesprek onderbroken. De eerste keer belt Miklos Lendvai, de Hongaarse aanwinst van Geel. Zijn vrouw is ziek. Keersmaekers zorgt dat zij onmiddellijk naar de dokter kan. De tweede keer blijken er stoelen te kort in het Leunen-stadion. Keersmaekers laat een extra partij zitjes aanrukken. De derde keer moeten tabellen worden aangemaakt van de ticketverkoop. Keersmaekers trommelt zijn zoon op om de zaak in orde te brengen.

«U vraagt zich waarschijnlijk af waarom een voorzitter zich met zo'n dingen moet bezighouden», merkt de directeur van muziekinstrumenten-gigant Roland terecht op. «Omdat ik dit als mijn plicht beschouw. Zolang de structuur binnen de club niet helemaal op poten staat en bepaalde taken door niemand worden ingevuld, doe ik die. Natuurlijk is dat zwaar. Nu al twee maanden lang werk ik bijna permanent voor Verbroedering. Zelfs het personeel van mijn bedrijf is ingeschakeld.» Aan de balie van Roland Benelux plastificeert een secretaresse tientallen voetbalabonnementen.

«Wij komen momenteeloveral handen te kort»

U mag als nieuwkomer de competitie openen. De extra publiciteit die dit oplevert, is mooi meegenomen.

Vic Keersmaekers:

«Toch had ik de wedstrijd liever zaterdag gespeeld. Dat was ook zo gepland. Maar omdat buur Westerlo zijn partij tegen Genk omdraaide en zaterdag ook thuis speelt, zijn wij uitgeweken naar de vrijdag. Jammer, want op dit moment kunnen wij elk uur gebruiken. De laatste stadionaanpassingen, de ticketverkoop, de persaccommodatie... wij komen momenteel overal handen te kort.»

Had u ooit gedacht dat de promotie zoveel werk met zich mee zou brengen?Keersmaekers:

«Absoluut niet. Wij hebben eerste klasse zwaar onderschat.

(windt zich op)

Vooral de ontzettend strikte veiligheidseisen hebben ons parten gespeeld. Het was soms op het randje van het belachelijke. Een voorbeeld: wij hebben een nieuwe tribune laten optrekken voor de bezoekers. Drieduizend mensen kunnen daar plaatsnemen. Op voorwaarde dat we over drie poorten van twee meter breed beschikken. Geen probleem, alleen is een van onze poorten maar één meter breed. Gevolg: we mogen maar tweeduizend supporters op de tribune toelaten. En zo zijn er nog voorbeelden. Een hek dat niet één meter maar één meter en tien centimeter hoog moet zijn; de ticketverkoop die niet in drie maar in twee rijen moet gebeuren; zitjes die niet mét maar zonder rugleuning moeten worden geleverd. Waanzinnig gewoon. Temeer omdat het deels om nieuwe richtlijnen gaat die ons enkele weken geleden nog volslagen onbekend waren. Maar er wordt natuurlijk wel verwacht dat je ze onmiddellijk naleeft.»

«C-kern van Anderlecht verdient meer dan onze ploeg»

Nog andere tegenvallers?Keersmaekers:

«Ach, ik wil het niet overdrijven maar ik heb al wel gemerkt dat het er in eerste klasse harder aan toe gaat dan in tweede. Ik werk graag in vertrouwen, maar blijkbaar kan dit niet altijd op dit niveau. Bij voorbeeld: op een bepaald ogenblik stelt de manager van AA Gent mij de vraag of ze met Marc Janssen mogen onderhandelen. Terwijl ik heel goed wist dat ze toen al minstens twee keer met hem hadden gepraat. Dat ontkende hij pertinent. Belachelijk. Ik wist zelfs wat hij er kon verdienen. Tja, als dat de manier is waarop ze in eerste klasse met elkaar omgaan... Jammer.»

Geel wordt overal als voornaamste degradatieploeg afgeschilderd. Zorgwekkend, niet? Keersmaekers:

«Bah nee, ik begrijp perfect dat men ons niet hoog inschat. Wij beschikken nu éénmaal niet over meest indrukwekkende ploeg in de reeks. Dat kan ook niet anders als je ons budget bekijkt. Ik denk dat zelfs de C-kern van Anderlecht nog meer verdient dan onze ploeg. Nu goed: degradatiekandidaat of geen degradatiekandidaat, het is aan ons om te bewijzen dat we eerste klasse waard zijn.»

«Nooit zal ik Paul Put ontslaan»

Toch zeg je dat Geel sportief klaar is voor de competitiestart.Keersmaekers:

«Omdat ik gewoon een blind vertrouwen heb in Paul Put, onze trainer. Wat hij hier het voorbije jaar gepresteerd heeft, grenst aan het ongelooflijke. Werkelijk alle spelers die hier waren, heeft hij naar een hoger niveau getild. En ik kan het weten: ik moet zowat de enige voorzitter zijn die dagelijks de training bijwoont.

Blind vertrouwen. Het klinkt allemaal mooi. Maar betekent eerste klasse ook niet dat de trainer aan de deur vliegt, eenmaal de resultaten tegenvallen.Keersmaekers:

(resoluut)

«Nooit. Schrijf dat maar in vette letters op: nooit zal ik Paul Put ontslaan. Integendeel, ik hou mijn hart vast voor het moment waarop een andere club Paul bij ons zal komen weghalen.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer