Aimé Anthuenis rekent Anderlecht bij de titelfavorieten, maar....

ANDERLECHT -

Pas nadat alle andere eersteklassers hun eerste competitiepasjes al achter de rug hebben, schiet ook Anderlecht het nieuwe voetbaljaar op gang met de zondagavondmatch tegen Moeskroen. Meteen een eerste serieuze test voor de Brusselse club, die nu al - en nóg meer dan vorige jaren - door alles en iedereen in voetballand aangewezen wordt als de nieuwe landskampioen. Alle ogen zullen straks dan ook gericht zijn op het Astridpark. En op Aimé Anthuenis. De Oost-Vlaamse trainer, onder wiens leiding Racing Genk van een gewone tweedeklasser uitgroeide tot de succesformatie die de Limburgse club nu is, moet Anderlecht eindelijk naar die zo gegeerde vijfentwintigste landstitel leiden.

BR>

«Overal staat geschreven en gedrukt dat Sporting de nieuwe kampioen wordt», beseft Anthuenis welke zware opdracht er op zijn schouders rust. «Maar Anderlecht zal niet zomaar over de tegenstand heenwalsen. Hou zeker ook rekening met Club Brugge, Lierse en vooral… Genk.»

Genk. Diep in zijn hart zal Aimé Anthuenis altijd een beetje van Racing blijven houden. Zelfs gisteren was de pijnlijke uitschakeling van zijn ex-club in de voorronde van de Champions League nog niet helemaal verteerd.

«Vooral omdat ik Maribor helemaal geen goeie ploeg vond. En dan druk ik me nog zacht uit. Genk heeft het vooral ginds verspeeld, woensdag vond ik de prestatie meer dan degelijk. Maar in Slovenië kwam alle tegenslag op één hoop. Bijzonder jammer. Niet alleen voor Racing, maar voor het hele Belgische voetbal.»

Topfavoriet

Het is helaas niet anders. En veel tijd om bij het Genkse verdriet stil te blijven staan, heeft Anthuenis niet. In de topsport is er weinig plaats voor sentiment. En de nieuwbakken Anderlecht-trainer heeft natuurlijk nog andere katjes te geselen: paars-wit naar een vijfentwintigste titel uit de clubgeschiedenis leiden bijvoorbeeld. Voorzitter Roger Vanden Stock mag het onderwerp dan wel taboe verklaard hebben, heel Anderlecht snakt naar eindelijk nog eens een kampioenenviering. «En waar het verlangen groot is, worden wensen al snel voor werkelijkheid genomen», plaatst Anthuenis even een filosofische opmerking. «Zoals elk seizoen wordt Anderlecht weer als dé titelfavoriet bestempeld. Niet meer dan normaal hoor, ik wil die favorietenrol ook zeker niet ontwijken. Maar alleen heeft die spectaculaire transfer van Koller blijkbaar iedereen wat verblind. Het is niet omdat we de topschutter van vorig seizoen hebben binnengehaald, dat het plots allemaal vanzelf zal gaan.»

«De concurrentie is er ook niet slapper op geworden. Vooral Genk vrees ik. Dat zeg ik niet omdat ik van ginds kom, maar ik weet welk vlees er in de kuip zit. En dan durf ik stellen: Racing heeft een team om opnieuw voor de titel te gaan. De kern van vorig seizoen is volledig behouden plus aangevuld met een viertal zeer waardevolle elementen. Club Brugge: idem dito. Akkoord, met Van der Elst en Addo vertrekken er twee klasbakken, maar dat verlies is goed opgevangen door de aankoop van vier, vijf Belgische spelers. Stuk voor stuk jongens waar ook Anderlecht tot op zekere hoogte in geïnteresseerd was. Club doet dus zeker mee. En vergeet vooral Lierse niet. Net als Genk een ploeg die er vorig jaar al stond en die zo goed als intact is gebleven. Enkel Brocken en Menzo zijn weg. Maar de jonge en getalenteerde garde is intussen alweer een jaartje ouder geworden en heeft er dus alweer een seizoentje ervaring en maturiteit bij.»

Concurrentie

Belangrijkste tegenstander van Anderlecht kan misschien nog… Anderlecht zelf worden. Een kern van 26 man en allemaal willen ze elke week spelen natuurlijk. Nu al is er hier en daar enige wrevel te bespeuren. Bij Walter Baseggio bijvoorbeeld: eind vorig seizoen nog onmisbaar bij de Rode Duivels, straks tegen Moeskroen zo goed als zeker op de bank. Aan Anthuenis om de teugels strak in handen te houden en iedereen in hetzelfde gareel te laten lopen.

«In Engeland, Italië of Spanje is het de gewoonste zaak ter wereld dat de vedetten zich nu en dan met een rol als bankzitter moeten verzoenen. Waarom wordt daar in ons land altijd meteen zo'n heisa rond gemaakt? Iedere voetballer ervaart concurrentie steeds als positief voor de ploeg… tot zijn eigen stekje wordt bedreigd. Het wordt hoog tijd dat ook in België de mentaliteit op dat vlak verandert.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer