«Pollen bewijzen echtheid van Lijkwade van Turijn»

HASSELT -

Volgens een nieuw onderzoek van de Lijkwade van Turijn kunnen de afdrukken op het linnen doek die van Jezus Christus zijn. Een nieuwe analyse van de pollen op de Lijkwade toont aan dat ze afkomstig zijn van planten die enkel groeiden in een gebied rond Jeruzalem tijdens de periode dat Christus leefde. Onderzoek van gevonden afdrukken van planten en bloemen op het relikwie leidt tot dezelfde vaststellingen.

Ilse GILOPS

BR>

Professor Avinoam Danin van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem onderzocht zo'n twee jaar geleden de pollen en de afdrukken van bloemen en planten op de Lijkwade. De combinatie van planten die hij in de pollen en afdrukken vond, kwam volgens de professor enkel voor in het gebied rond Jeruzalem in de periode van Christus' leven. Enkele pollen zouden komen van een distel waaruit - zo wordt aangenomen - de doornen kroon van Christus werd gemaakt. Twee soorten pollen hadden onderzoekers eerder al gevonden op het

Zweetdoek van Ovieto

. Dit doek, waarop naast bloedsporen ook een afdruk van een gezicht te zien is, stamt volgens dateringen uit de eerste eeuw, en zou dus het zweetdoek van Christus kunnen zijn.

Professor Danin zou op de Lijkwade bloedsporen gevonden hebben die overeenstemmen met bloedsporen op het Zweetdoek. Deze bloedsporen en de pollen zijn voor Professor Danin meer dan genoeg aanwijzingen om te beweren dat de twee doeken op hetzelfde lichaam hebben gelegen.

Danin's vaststellingen zijn echter omstreden. Onafhankelijk onderzoek in de Verenigde Staten heeft geen bewijs gevonden van bloedsporen op de Lijkwade van Turijn, waardoor het verband met het Zweetdoek wordt uitgesloten. De koolstofdatering uit 1988 blijft dus het meest doorslaggevende onderzoek tot nu toe. Drie universiteiten concludeerden toen dat het doek gemaakt werd in de periode tussen 1260 en 1390, en dus waarschijnlijk een middeleeuwse vervalsing is. In januari van dit jaar nog ontdekten wetenschappers in een kerk in Tsjechië een handgemaakte kopie van de Lijkwade uit 1651 samen met een handgeschreven certificaat van de toenmalige Aartsbisschop van Turijn.

De Lijkwade van Turijn is ondertussen het meest onderzochte relikwie ter wereld. Er wordt zelfs beweerd dat de Lijkwade het resultaat is van een vroeg fotografisch experiment van Leonardo da Vinci.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer