Tuinvragen opgelost

Johan Possemiers, wetenschappelijk medewerker van het Arboretum Kalmthout, zoekt een oplossing voor uw tuinproblemen. U kan een korte uiteenzetting van het probleem sturen naar Wonen-tuinvragen, Postbus 84, 2050 Antwerpen 5.

Kdejager

BR>

Hoe kan ik het best bioappels bewaren?

René Heylen, Herentals

Ik veronderstel dat u thuis zelf appelbomen heeft, anders moet u de appels immers niet bewaren. Wat het bewaren betreft, maakt het niet veel uit of het om bioappels of om andere gaat. U plukt de appels op het moment dat de pitten net bruin beginnen te worden. Het is de bedoeling dat de levensprocessen in de vrucht op een zo laag mogelijk pitje worden gezet zodat bederf zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Een droge zomer en herfst zijn altijd mooi meegenomen omdat er minder bederf optreedt als het watergehalte in de vrucht laag is.

De appels moeten op een koele, droge, luchtige plaats worden bewaard, best een droge kelder of zolder. Gebruik bij voorkeur houten rekken of bakken en zorg ervoor dat de vruchten, gezond en zonder rotte plekken, elkaar niet raken. Kijk regelmatig na op beginnend rot en haal aangetaste vruchten weg. Vroeger gebruikte men heel sterke rassen die in stro werden ingekuild op een hoger gedeelte van het erf of in de schuur zodat de vorst er niet aan kon. De Brabantse Bellefleur, de Keuleman en de Sterappel kunnen op deze manier tot in het voorjaar worden bewaard. In onder meer Turkije worden appels bewaard door ze in schijfjes te laten drogen maar daarvoor is bij ons de temperatuur te laag en de luchtvochtigheid te hoog.

Ik heb vier druivelaars staan in volle grond. Ik heb elk jaar al heel veel druiven gehad, maar de afgelopen zomer vielen de druiven voortijdig af of verdroogden. De bladeren werden roestbruin, veel vroeger dan normaal. Ik hield bijna geen druiven meer over. Wat zou de doorzaak kunnen zijn en hoe kan ik het probleem volgend jaar voorkomen?

August Pauwels, Ranst

Uw druivelaars hebben last van meeldauw. Dat kan u bestrijden met producten op basis van heermoes of u kan zich meer resistente rassen aanschaffen bij Peter Bauwens, Trompwegel 27, 9170 De Klinge, 03-770 78 16

Ik plant om de twee jaar aardappelen op hetzelfde perceel in de gemeente Zoersel. Het gaat om de variëteit Eba (vastkokend) in zandgrond. De aardappelen vertonen net roestvlekken. Wat kan ik daar tegen doen? Ligt het aan de soort? Kan u mij een andere aanraden die het probleem niet heeft? Het zou een vastkokende aardappel moeten zijn.

Henri Plas, Deurne

Het gaat hier om een schimmelinfectie waarbij een echte oplossing (de teelt droger houden) waarschijnlijk onmogelijk is. Als u niet echt vasthangt aan een hoge productie en meer kilo's wil inruilen voor smaak en kwaliteit, moet u beslist de Cornes de Gâtes eens proberen. Dit is een bijzonder smakelijke, boonvormige aardappel, die u echt als groente eet. Geen maagvulling dus, zoals dikwijls bij aardappelen.

Persoonlijk vind ik dat aardappelen er misschien wel beter uitzien dan vroeger maar dat het wat de smaak betreft precies andersom is. Het wordt dringend tijd dat er werk wordt gemaakt van gezonde, lekkere aardappelen. Er moet worden geselecteerd op kwaliteit zodat het gebruik gaat stijgen.