Tuinbodem blijft leven

"Waar je in je tuin het afgevallen blad en ander ruw materiaal laat liggen, gaat ook tijdens de winter in de bodem het leven ongestoord verder. Dat heeft het voordeel dat in de lente de groei en bloei moeiteloos opnieuw begint." Dat zegt Gilbert Van Looveren van Ekotuinen en tijdens een wandeling door zijn tuin toont hij hoe het er nu onder de grond zoal aan toe gaat.

Kdejager

BR>

"Als je herfstbladeren en ander ruw materiaal laat liggen, beschermt dat de bodem bovendien tegen erosie", legt Gilbert uit. "De regen valt namelijk op de bladeren en sijpelt maar langzaam naar beneden. Zo slibt de grond niet dicht zoals dat in te netjes opgeruimde tuinen wel gebeurt. Geen erosie dus, maar vooral ook een bodem die vol leven zit. Het bacteriële leven kan er

gewoon doorgaan en dat is in de lente meteen een hele stap vooruit. Ook het leven van insecten en wormen gaat onder de grond gewoon door. Pissebedden bijvoorbeeld zijn prima opruimers van organisch materiaal. Ze zorgen ervoor dat het iets fijner wordt zodat regenwormen het alvast makkelijker hebben."

"Vogels die de beschermende laag wegdabben, komen zo probleemloos aan het nodige voedsel. Overigens genieten ze ook van afgevallen appels die tuiniers hebben laten liggen. Sommige rassen bevriezen namelijk niet en kunnen dus de hele winter door worden gegeten. Wie wat oude stenen of dakpannen laat liggen, biedt slakken onderdak en als die bij warmer weer tevoorschijn komen, is dat weer mooi meegenomen voor onder meer muizen en egels."

Vlinders

Vlinders en wespen overleven tijdens de winter tussen het dorre gras, in spleten van muren of onder dakpannen. Wanneer de temperatuur in een zachtere periode van de winter tot twaalf of dertien graden stijgt, zal je merken dat de bijen weer vliegen.

In zachtere perioden gaat de beworteling van planten ook verder. Wie dat weet, zal er zeker rekening mee houden en struiken en boompjes indien mogelijk vrij vroeg planten. Een - korte - verhoging van de temperatuur en uiteraard ook het licht zorgen ervoor dat de sapstroom terug op gang komt.

Gilbert: "Ik heb tijdens de voorbije natte periode ontdekt dat de mollen, die zelf naar drogere oorden trokken, voor een prima afwatering hebben gezorgd. Het teveel aan water wordt via de mollengangen afgevoerd. De gangen zorgen verder ook voor een losse luchtige bodem waar organisch leven probleemloos gedijt. Mollen in je gazon kunnen misschien wel schade veroorzaken, in andere delen van je tuin zijn ze dan weer nuttig."

Info: 03-663 32 41