Bloeiende kamerplant vervangt kerstboom

Nu de feestdagen weer voorbij zijn en de bijbehorende glitter uit de huiskamer stilaan verdwijnt, wordt het daar meteen een stuk somberder. Hoog tijd dus om jezelf of je vrienden eens te verwennen met een bloemetje. Een bloeiende kamerplant zorgt maandenlang voor kleur, warmte en gezelligheid. We spraken met fleuriste Ingrid Crab van bloemenhandel Van Hooydonck over aankoop, verzorging en onderhoud van bloeiende kamerplanten en kregen een heleboel praktische tips en de nodige goede raad mee.

Kdejager

BR>

Aankooptips

* Pas je koopgedrag aan. Schaf je kamerplant pas aan het eind van je koopronde zodat de plant niet uren in een koude auto hoeft te staan terwijl jij in de supermarkt rondwandelt.

* Leg aan je bloemist uit waar je plant terechtkomt. Krijgt hij een warme en zonnige of juist een wat koele en donkere standplaats? De bloemist kan je helpen bij je keuze.

* Hou bij de keuze van de planten rekening met het interieur van de persoon voor wie de bloemen bestemd zijn.

* Oudere mensen houden van kleurige planten in een beetje opvallende pot. Een jong stel zal meestal een witte of paarse bloeier en een sobere pot op prijs stellen.

* Koop eens een reeks van dezelfde kleine plantjes in sobere potjes. Vooral jonge mensen doe je daar zeker een plezier mee.

* Azalea's en orchideeën zijn prima planten om cadeau te geven aan oma of opa in het rusthuis. Ze zijn kleurig en hebben niet zoveel verzorging nodig.

* Kies voor weinig verwarmde plaatsen een cyclaam, die kan best wat koude verdragen.

* Fleur je kamer of die van je vrienden tijdens de winter op met bolgewassen die 'vervroegd' zijn voor kamercultuur. Zo haal je alvast de lente in huis.

* Let er zeker in de winter op dat je je plant niet alleen origineel maar ook degelijk laat inpakken. Om goed tegen de koude bestand te zijn, moet je plant ook bovenaan beschermd worden.

Plaatstips

* Zet je kamerplanten in de winter niet op de vensterbank. In de zomer staan ze daar prima, licht en koel, overdag warm en 's nachts kouder. In de winter is enkel het licht in orde maar meestal veroorzaakt de centrale verwarming onder de vensterbank een sterke luchtstroming en een lage luchtvochtigheid. De blaadjes van de planten gaan verdampen en krijgen niet voldoende water om die verdamping tegen te gaan. Een plaatsje midden in de kamer op de salon- of de eettafel is in de winter ideaal.

* Zet in de winter je plant in een schaal of sierpot zodat hij langs onder water kan opnemen. Het water in de schaal verdampt en er vormt zich dus vochtige lucht rond de plant, net alsof hij in een serre staat. Sproei je kamerplanten in de winter af en toe. Nooit op de bloemen sproeien, wel op de knopjes.

Keuze genoeg

* De

Anthurium

is momenteel een echte modeplant. Hij bloeit het hele jaar door. Hij is geschikt voor alle woonruimten, heeft veel licht nodig maar verdraagt geen felle zon. De ideale temperatuur is 17° tot 22°C. Je moet hem vochtig houden, de potgrond mag zeker niet uitdrogen. Eén keer per maand met water besproeien en meststof geven, is ook nodig.

* De

Spathiphyllum

is een bijzonder makkelijke klant die heel weinig vatbaar is voor ziekten of bladluis. Hij heeft een matige behoefte aan licht en mag in de winter eventueel in volle zon. In de zomermaanden vermijd je best de volle zon. De minimumtemperatuur bedraagt 15°C. De plant heeft een vrij grote behoefte aan water, twee tot drie keer per week in de zomer en een keer in de winter. Tijdens het groeiseizoen moet je de plant een keer per week bijmesten. De Spathiphyllum zuivert de lucht, hij haalt er schadelijke stoffen uit en geeft zuurstof af.

* De Azalea houdt van veel licht maar niet van felle zon. Hij verdraagt een normale kamertemperatuur. Goed vochtig houden is de boodschap, de potgrond mag niet uitdrogen. Giet regelmatig met liefst ontkalkt, zoutarm water en dien tijdens de groei een lichte bemesting toe. Verpotten kan na de bloei, als de scheuten terug beginnen te bloeien.

* De

Bromelia

is een heel sterke plant die je best water geeft in het hartje waar de bloem uitkomt. In de natuur groeit hij op boomschors en vangt daar op die manier het water op. Hij houdt van luchtige grond en je geeft hem best een keer per week water.

* De

orchidee

houdt het hele jaar door van een temperatuur van 20°C en van een lichte plaats, niet in volle zon. Geef de plant onthard water, bij voorkeur lauwwarm om vlekken op blad en bloemen te voorkomen. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft maar niet te nat. Geef van maart tot augustus om de tien dagen wat plantenvoeding. Om de plant fris te houden, kan je de bladeren besproeien met kalkarm water. Hou de bloemen wel droog, anders krijg je vlekken. Verpot om de twee tot drie jaar naar een grotere pot.

Info: 03-288.81.29

Aangeboden door onze partners