K3 wint 'Zomerhit'

BLANKENBERGE -

Een goed deel van de Vlaamse showbizz was gisteren verzameld in Blankenberge voor de uitreiking van de Zomerhit-trofeeën. K3 won met 'Heyah Mama' de eigenlijke Zomerhit-trofee. Vanessa Chinitor werd uitgeroepen tot beste debutante, Yasmine kreeg de prijs voor het beste Nederlandstalige lied ('Ik hou van jou zonder meer'), Belle Perez werd onderscheiden voor de beste Belgische productie ('Hello World'). Omdat Zomerhit een kwarteeuw bestaat, was er ook een prijs voor een hele carrière en die was voor Will Tura, die trouwens al langer meegaat dan Zomerhit.

BR>

Meiden

De hele zomer hebben de meisjes van K3 op kop gestaan in de Vlaamse Ultratop 10 en in 'Tien om te Zien'. Van 'Heyah Mama' werden 37.000 cd-singles verkocht. Grote concurrentie hadden ze trouwens niet. 'Heyah Mama' is nog maar de tweede single van K3. Het drietal - Karen, Kristel en Kathleen - werd samengebracht door Niels William, die niet alleen Boysband maar ook deze meidengroep onder zijn hoede heeft.

Karen heeft een jaar Studio Herman Teirlinck achter de rug, Kristel is regentes en Kathleen is onderwijzeres. Zij is de meest bekende van de drie, want ze verving vorig jaar Sanne in de musical 'Sneeuwwitje'. Het was ook Kathleen die in 'Eurosong' een sneer gaf naar de jury, met name naar Marcel Vanthilt omdat die hun act niet kon waarderen.

«Maar Marcel heeft het sportief opgenomen. We zijn achteraf samen een pint gaan drinken», zegt ze.

«Zo'n prijs is toch altijd een steun in de rug», vertelt Karen. «Ondertussen is onze derde single klaar. Hij heet 'Jeke Jeke'. Het is per ongeluk dezelfde titel als het nummer van Mori Kante.»

Gospel

Omdat 'Zomerhit' dit jaar aan de zilveren editie toe is, werd een extra trofee in het leven geroepen. Een hele carrière van een artiest wordt hiermee bekroond door Radio 2-medewerkers. Grootmeester Will Tura ging oververdiend met de eer lopen.

«Niet dat ik naar prijzen op zoek ga,» lacht hij, «maar wat komt, is uiteraard welkom. Het maakt je geloofwaardig ten opzichte van je publiek. Ik probeer platen te maken voor Vlaamse mensen tussen 8 en 88 jaar. Ik weet dat ik al lang stand hou aan de top, maar dat is wel het resultaat van zeer hard werken. Maar dat doe ik niet alleen. Ik heb heel veel te danken aan een heleboel professionele medewerkers en producers.»

Door het overlijden van zijn broer is het even stiller geweest rond Will Tura. Maar nu wil hij er opnieuw invliegen. Hij is volop bezig aan de voorbereidingen van een gospelalbum, dat in september moet uitkomen.

States

De Neerpeltse Belle Perez won de prijs van de beste productie, wat betekent dat haar producers Patrick Renier en Jim Soulier in de eer mogen delen. Voor Belle komt er een spannende tijd aan, want 'Hello World' wordt door EMI in de States uitgebracht, met een Spaanse versie 'Hola Mundo' op de B-kant. Morgen vliegt ze naar New York, waar ze de styling gaat voorbereiden: de look, de kleren, de foto's die zullen verspreid worden. Er wordt later deze maand ook een videoclip gedraaid in 35mm bioscoopformaat.

«De grote bazen van EMI en Priority geloven in dit product», weet Patrick Renier. «We hebben eigenlijk heel weinig moeten doen om hen te overtuigen.»

Belle houdt beide voetjes op de grond. «Ik bekijk het rustig, ik heb nog altijd mijn werk als secretaresse in Bergeyk. Maar het is natuurlijk wel een droom.»

Bevestigen

«Het publiek heeft Vanessa Chinitor haar tegenvallende uitslag in Jeruzalem niet kwalijk genomen. Ze werd gisteravond andermaal luidruchtig toegejuicht. Ze was ook blij met haar prijs als beste debutante.

«Je krijgt hierdoor het gevoel dat het publiek, de radiomensen en de pers je appreciëren.»

Ondertussen gaat het goed met Vanessa: «Er komt nog minstens één single uit en verder zijn er heel veel optredens in het land, zowel met band als met orkest.»

Volwassen

'Vrouwen aan de macht' zong Yasmine vorig jaar. De uitslag van Zomerhit was daar een weerspiegeling van, want vier van de prijzen gingen naar vrouwen. Twee jaar geleden won de Edegemse zangeres met 'Porselein', dit keer werd ze onderscheiden voor 'Ik hou van jou zonder meer', dat als beste Nederlandstalig nummer uit de bus kwam. Maar haar hele cd werd door de jury geprezen voor de mooie teksten en de volwassenheid van het product.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer