«Organisatie smeekt ons geen nieuwe piste aan te leggen»

Vandaag, zaterdag gaat in Hechtel de Nacht van de Atletiek door. Ieder jaar weer duiken de wilde verhalen op dat de tweede grootste atletiekmeeting van het land wel eens een laatste keer te gast zou kunnen zijn in het kleine Duinenstadion. «Dat men niet afkomt dat de piste versleten is. Vorig jaar hebben organisator Paul Eerdekens en AVT-voorzitter Koen Buntinx ons bijna gesmeekt om de piste niet te vernieuwen. Een nieuwe laag kunststof betekent immers dat het de eerstvolgende jaren bijna onmogelijk wordt wereldrecords te lopen,» aldus schepen van sport Jos Crijns. Er zijn wel plannen om de accommodatie voor de toeschouwers te verbeteren.

BR>

De centen van de Nacht van vorig jaar waren nog maar amper geteld, of er verschenen weer berichten in de media als zou de meeting de volgende keer elders haar tenten opslaan. «Wij schrokken toen behoorlijk,» herinnert Crijns zich. «Er waren immers concrete afspraken gemaakt: (voorlopig) geen nieuwe piste, wel moest de gemeentelijke vzw ervoor zorgen dat alles voorhanden is om een topmeeting te organiseren. En dat doen we. Voor de atleten is er dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe springbak aangelegd. De piste zelf onderhouden we, maar op hun vraag komt er geen volledige nieuwe laag kunststof.»

Aanslagen

Om de 6.000 tot 7.000 toeschouwers allemaal een degelijke plaats te bieden, is het stadion te klein. Er wordt dan ook gewerkt aan de accommodatie voor het publiek. «Een nieuwe zittribune komt momenteel niet ter sprake,» is Crijns formeel. «We denken wel aan trapsgewijze verhogen langs het rechte eind dat grenst aan de voetbalvelden. De kantine kreeg dit jaar al een beurt.»

De organisatie zorgt voor de noodzakelijke extra verlichting en de geluidsinstallatie voor de meeting. De gemeente springt bij met het nodige materieel en mankracht, terwijl de politie het veiligheidsplan uitwerkte. Het ministerie van Binnenlandse Zaken eist immers extra maatregelen na de dreiging van de Algerijnse GIA om aanslagen te plegen in ons land.

Werkkrachten

Het gemeentebestuur vreest dus niet meteen dat de Nacht elders zal georganiseerd worden. «Wij horen dan ook dat men Kiewit of Heusden-Zolder naar voren schuift. Maar wil Heusden-Zolder een nieuwe noodzakelijke kunststofpiste aanleggen, kost hen dat al snel 30 miljoen. En dat bedrag staat alvast niet in hun huidige begroting ingeschreven. Kiewit heeft geen tribunes, ook een probleem. Maar laten we ook de stille werkers niet vergeten die je voor zo'n organisatie nodig hebt. Voor de Nacht is al makkelijk 100 man in het getouw. Zoveel mensen die zich belangeloos inzetten, vind je niet overal. Ik heb uiteraard geen glazen bol, maar op korte termijn zie ik de Nacht toch niet verhuizen,» besluit Crijns.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer