Merlene Ottey via Hechtel naar Sevilla

ZAVENTEM -

«Ik heb het gevoelen alsof ik helemaal uit Amerika ben gekomen», klonk een vermoeide Merlene Ottey, die gisteren vanuit Ljubljana invloog. Ze had daar eerst een rondje door het luchtruim van centraal Europa voor nodig. Ze was wat pissig, omdat ze daardoor niet in ideale omstandigheden naar de meeting kon toeleven: «De luchtvaartmaatschappijen zouden het fatsoen moeten hebben de mensen te verwittigen als er lange vertragingen zijn. Dan had ik de rest van de dag nuttiger kunnen besteden. Want ik heb hier wat goed te maken», verraste ze met een frisse herinnering. «Ik liep hier twee jaar geleden. Tegenwind en een slechte start maakten dat het tegenviel. Nu was ik dus blij dat ik hier kon starten. Ook omdat ik het goed kan vinden met Patrick Stevens. Ik wil graag mijn beste tijden van het seizoen lopen, want dit is de laatste wedstrijd voor het wereldkampioenschap.»

R.C.

BR>Dat Ottey uit Slovenië kwam, was geen toeval, want ze traint nu onder de leiding van de Sloveen Sdrjen Djorvdjevic. Dat een van haar vorige coaches, Linford Christie, op doping werd betrapt, vond ze niet bepaald leuk: «Aan de ene kant vind ik het goed dat foute sporters betrapt worden, maar dan moeten de onderzoekers er wel voor zorgen dat hun methodes sluitend zijn. Want blijkbaar is er nu ook rond Christie weer discussie op dat vlak.»

Twintig jaar geleden behaalde de 19-jarige Merlene Ottey haar eerste medailles op de Pan-Amerikaanse Spelen, brons op de 200 meter en zilver in de 4x100m. Intussen totaliseert ze 34 medailles op belangrijke outdoor- en indoorkampioenschappen. In twintig jaar stapelde ze herinneringen op: «Bij de beste herinneringen horen zeker mijn eerste olympische medaille - brons in Moskou op de 100 meter - mijn wereldrecord in zaal en het eerste goud op het WK in Stuttgart. De slechte momenten herinner ik me liever niet.»

Waarom ze er blijft mee doorgaan?

«Omdat ik weet dat ik nog beter kan. Alleen andere mensen zetten limieten. In Jamaïca schrijft de pers al enkele jaren dat ik beter zou stoppen. Nu, ik ga zeker door tot Sydney. Daarna bekijk ik het wel. Maar ik zal alleszins iets doen waar ik me goed bij voel.»

Hoe ze het nog steeds kan opbrengen?

«Mijn lichaam doet nog steeds wat mijn hoofd wil, maar mijn hoofd heeft mijn lichaam intussen beter leren kennen. Het is trouwens mentaal allemaal moeilijker dan lichamelijk. Ik geloof in mijn medaillekansen op het WK, wees gerust. Marion Jones en de anderen? Ik kijk niet teveel naar de anderen. Als mijn eigen prestaties goed zijn, val ik wel in de prijzen.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer