Bewel zet vrijdag deuren van tien vestigingen open

De beschermde werkplaatsen hebben ook last van de economische recessie. En niet een klein beetje. “In januari waren 200 van onze 1.700 mensen technisch werkloos. Dat is de eerste keer in die 36 jaar dat ik hier werk, dat we zoiets meemaken,” zegt directeur Cor Daemen. De 10 vestigingen in Limburg zetten vrijdag hun deuren open.

ghouben

De crisis in de industrie heeft ook zijn weerslag op de beschermde werkplaatsen. En nog niet een beetje. Directeur Daemen spreekt van de grootste crisis die hij in die 36 jaar heeft meegemaakt. Zelfs groter dan de beruchte crisissen van de jaren ‘70 en de jaren ‘80.

“Toen duurden de crisissen niet zo lang,” herinnert Daemen zich. Bewel is trouwens het tweede grootste bedrijf van Limburg. Alleen Ford Genk gaat hen voor.Bij ALZ werken net iets minder mensen dan bij Bewel.

“De sluiting van Philips, de lagere productie van Ford Genk, het failliet van Trost, de sluiting van Linpac, allemaal grote klanten. We hebben wat te verwerken deze periode. Bovendien zijn er ook bedrijven die hun activiteiten verhuizen naar lageloonlanden. We hebben nu 250 mensen op de wachtlijst die hier graag meteen zouden willen komen werken. Zo lang is die lijst nog nooit geweest. Gelukkig kunnen we nog altijd het hoofd boven water houden. Dat komt omdat we veel verschillende dingen doen.”

Bij Bewel werken mensen die in het normale arbeidscircuit niet meekunnen. Van de 1.792 werknemers hebben er 1.533 een psychische, lichamelijke of verstandelijke handicap. Ze naaien kussenslopen, wassen overalls, zetten dopjes op toestellen of steken brieven in enveloppen. Daarvoor verdienen ze minstens 7,5 euro per uur.

Dat betekent dat je per maand - als alleenstaande - 950 euro krijgt. “Maar dat is het minimum, hè.We hebben ook gehandicapten die bijvoorbeeld met een heftruck rijden en die verdienen evenveel als iemand anders.” Bewel is een bedrijf als een ander, maar ze krijgen wel subsidies. “Dat is in het totaal goed voor 43% van onze inkomsten. De rest halen we uit productie.”

Voor die productie zorgt onder meer Madeleine Zoomers (43) uit Diepenbeek. Ze is al 6 jaar bij Bewel.“Vroeger heb ik ook nog bij Philips gewerkt. Als keurster, maar toen werd ik ziek en ben ik moeten stoppen,” zegt de goedlachse dame. “Ik heb daarna heel lang moeten revalideren en uiteindelijk wilde ik iets nuttigs doen. Ze hebben bij Bewel eerst wat testen van me afgenomen, om te zien wat ik kon. In het begin was dat werken toch een grote aanpassing voor mij, want ik had dat ritme niet meer. Maar nu ben ik hier heel graag,” zegt Madeleine trots.

Roger Hulsmans (54) uit Hasselt werkte vroeger nog samen met zijn pa in een garage. Maar op een bepaald moment ging dat niet meer zo goed en 35 jaar geleden is hij bij Bewel terecht gekomen. “Ja, ik ben hier een van de anciens. In die tijd waren we maar met een stuk of vier man.” Roger werkt nu al een tijdje halftijds. Wat doet hij de rest van de tijd dan? “Ik ben seingever bij de wielerclub van Rapertingen. Als ze gaan rijden, dan ga ik de auto’s wegjagen. En als ze toch doorrijden, schrijf ik ze op.”

Wim Lobbestael (26) uit Bilzen kwam 6 jaar geleden bij Bewel frietketels in elkaar draaien en inpakken.“Deed ik niet graag,” zegt hij eerlijk. “Maar daarna hebben ze me in het magazijn gezet. Dat vind ik heel fijn.” Wim doet trouwens van alles graag. Binnenkort sluit het bedrijf voor de zomervakantie. “Dan ga ik zoals elk jaar bouwen. Metselen, klinkers leggen, slijpen en beton maken. Doe ik allemaal. Vooral dat beton draaien. Dat is mijn specialiteit.” Wim werkt dan voor de Bouworde. “We hebben vorig jaar in Tollembeek een huis helemaal opgeknapt.Voor gehandicapten.”

Vrijdag 27 juni kun je van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur de 10 Limburgse Bewel-vestigingen bezoeken in Hasselt, Diepenbeek, Heusden, Neerpelt, Tongeren, Genk, Maaseik, Sint-Truiden, Tessenderlo en Opglabbeek.

Voor meer info: 011/24.74.02

Aangeboden door onze partners