Groot aantal Jamaicaanse artiesten kwam op geweldadige wijze om het leven

GEEL -

Reggae mag dan al een positieve boodschap uitstralen en uitermate vredelievende muziek zijn, het eiland waarop het genre ontstond, Jamaica, is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Een mensenleven is er niks waard, het dragen van een wapen vanzelfsprekend. We zijn er ons van bewust dat onderstaande lijst allerminst volledig is, maar naar aaleiding van Reggae Geelse, vandaag en morgen in Geel-Bel, zetten we de Jamaicaanse artiesten die op gewelddhet Geelse reggaefestival, nu vrijdag en zaterdag, zetten we de Jamaicaanse artiesten die op geweldadige wijze stierven op een rijtje.adige wijze stierven op een rijtje.

Toon HORSTEN

BR>

- Carlton Barret:

vormde samen met zijn broer Aston

Familyman

Barret de ritmesectie van The Wailers, werd doodgeschoten door zijn ex-vrouw en haar vriend aan het eind van de jaren '80.

- Junior Braithwaithe:

met Peter Tosh, Bunny Wailer en Bob Marley oprichter van de oorspronkelijke Wailers, neergeschoten in Kingston op 2 juni 1999.

- Dirtsman:

dj bekend van 'Hot This Year', gestorven bij een roofoverval in Kingston op 21 december 1993.

- General Echo:

koning van de scabreuze onderbroekenreggae, neergeschoten tijdens een heel onduidelijk incident door de politie in Kingston op 22 november 1980.

- King Tubby:

een van de belangrijkste producers en mixers van het genre, neergeschoten in zijn huis in Kingston op 6 februari 1989 bij een roofoverval.

- Bob Marley:

nee, stierf niet bij een aanslag, maar overleed aan kanker op 11 mei 1981; Marley was wel het doelwit van een moordaanslag, een ervaring waarover hij later het nummer 'Ambush In The Night' schreef.

- Hugh Mundell:

maker van de klassieker 'Africa Must Be Free By 1983', vermoord in Kingston in 1983 tijdens een ruzie over een ijskast.

- Prince Far I:

'The Voice of Thunder', ook zanger bij Adrian Sherwoods Singers and Players, vermoord in Kingston op 15 september 1983.

- Garnett Silk:

stond getipt als dé opvolger van Bob Marley, maker van 'Hello Africa', gestorven in december 1994 toen hij zijn moeder probeerde te redden uit een brand, ontstaan nadat een verdwaalde kogel zich in een gastank boorde.

- Michael Smith:

niet doodgeschoten zoals veel van zijn collega's, maar gestenigd in Kingston in 1980.

- Tenor Saw:

bekend van het klassieke 'Ring The Alarm', lag dood naast de weg ergens in Texas in 1988.

- Peter Tosh:

oprichter van The Wailers, ook onder eigen naam zeer succesvol, vermoord op 11 september 1987 in zijn huis in Kingston bij een roofoverval.