Vaarwel King Krajicek

Print
Het zat er dinsdag al aan te komen na zijn nederlaag in de eerste ronde, toen hij forfait gaf voor Wimbledon. Gisteren ging Richard Krajicek nog een stap verder: hij gaf forfait voor de rest van zijn carrière.
 
De mededeling schokte Nederland bijna even hard als de aankondiging van Maxima’s zwangerschap, net een dag eerder. Het prins(es)je is op komst, King Richard verdwijnt. Die bijnaam verdiende Krajicek toen hij in 1996 de grootste triomf uit zijn loopbaan vierde op Wimbledon.
 
“Vanaf mijn vijfde kreeg ik bondstraining, ik kan dus zeggen dat ik méér dan 25 jaar heb getennist,” rekende de nu 31-jarige Nederlander gisterenmiddag op zijn officiële afscheidsbabbel voor.
 
In die kwarteeuw won hij 17 toernooien en stond hij jarenlang in de toptien van de wereld. Vooral dan in het midden van de jaren ‘90. In dat decennium schaarde hij zich naast Pete Sampras en Goran Ivanisevic in het kransje van supersterke serve- and-volleyspelers.Onder hun drietjes heersten ze op Wimbledon, al stak Sampras natuurlijk een eind boven de beide anderen uit.
 
“Na Wimbledon is mijn zege op Key Biscayne in 1999 mijn mooiste herinnering en mijn vierde plaats op de wereldranglijst is veel hoger dan ik ooit had durven dromen,” herinnerde Krajicek gisteren iedereen aan het feit dat hij meer dan alleen gras lustte.
 
Krajicek vierde ook één Belgische triomf: in 1992 mocht hij als winnaar het gouden racket van het Antwerpse ECC-toernooi in handen houden. Hij is ook absoluut recordhouder van het hoogst aantal aces in één match: 49 stuks. En toch verloor hij die kwartfinale op de US open tegen Kafelnikov.
 
De laatste jaren kwam Krajicek nog nauwelijks aan de bak. “Voor al mijn resultaten heb ik een prijs moeten betalen. Drie knie-operaties, een voetoperatie, een elleboogoperatie en talloze maanden, zelfs jaren van revalidatie.” De laatste ingreep, aan zijn elleboog in 2001, was er te veel aan.
 
Vorig jaar haalde hij nog wel verrassend de kwartfinales van zijn Wimbledon, maar daarin werd hij uitgeschakeld door Xavier Malisse. “Ik was zwaar teleurgesteld door dat resultaat. Ik had in de finale moeten staan. Het gebrek aan wedstrijdritme brak me toen zuur op. En ik wilde die Wimbledon-editie winnen, net als alle andere toernooien die ik speelde. Het gaat mij niet om meedoen, het gaat mij alleen om winnen.”
 
Met deze elleboog lukt hem dat niet meer, daarom zet Krajicek definitief een punt achter het tennis.“Ik ben tot vorige dinsdag blijven geloven in een comeback. Maar toen kwam de pijn terug. Uitgerekend na die match kreeg ik van de ATP de prijs uitgereikt voor de ‘Comeback van het Jaar’. Een beetje wrang. Ik heb de laatste jaren tegen mijn lijf gevochten en verloren.”
 
Krajicek gaat volgende week niet naar Wimbledon. Hij blijft bij zijn echtgenote, voormalig filmactrice Daphne Deckers, en hun twee kinderen Emma en Alec.
 
Toch blijft de Kraai bij het tennis betrokken.“Niet alleen via mijn zusje Michaëlla, van wie we hopelijk nog veel zullen horen, maar ook via mijn nieuwe baan als toernooidirecteur van het toernooi in Rotterdam. Daar begin ik op 1 september een heel nieuw leven.”