Vlaamse kunst in Odapark

VENRAY-

Met welk land kan je beter de kar trekken dan met België, dacht de Nederlandse curator Joop Wismans toen hij zijn exporeeks 'De Wereld volgens...' concreet op poten zette. Prompt boorde hij zijn Belgische contacten aan en zie: negen Belgische - zeg maar Vlaamse - kunstenaars zegen neer in het Odapark in Venray. Het manna van Berlinde De Bruyckere, Peter Buggenhout, Ulrike Bolenz, Marie-Jo Lafontaine, Shanglie Zhou, Philip van Isacker, Paul Gees, Frans Gentils en de Limburgse Liliane Vertessen maakten de vrijwel kunstarme regio in Nederlands-Limburg op slag verteerbaarder.

P.D.

BR>

Nog niet zo lang geleden het tandeloze theehuis van de zusters Ursulinen, nu een vernieuwd kunstencentrum in een respectabele lap groen met Europese ambities. «Onze beeldentuin wil geen met beelden bezaaide, poepsaaie grasvlakte zijn zoals Middelheim waar het ene werk het andere in de weg loopt,» zegt Joop Wismans die er al vijftien jaar de plak zwaait. Neen, het Odapark presenteert momenteel meer dan dertig buitenbeelden die moeten ontdekt worden in een bosachtige omgeving. Ieder op zijn eigen tempo. Binnenkort zullen het er trouwens meer dan honderd zijn.» Verder kan je er o.a. ook naar theater en dans komen kijken, mogen er zelfs Venrayse trouwerijen in het Theehuis plaatsvinden.

Bamboe

Nu wil het Wismans tot 2002 zes buurlanden hun beeldende kunstding laten doen in het Odapark. Na België volgen Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Scandinavische landen. Eerst België, dat op drie deeltentoonstellingen ruimte krijgt. De eertse loopt tot 29 augustus, dan is er een van 4 september tot 29 oktober en een van 6 november tot 2 januari.

Uit contacten met o.a. Jan Hoet, Bart de Baere en Gynaika volgde een divers palet beeldende kunst: installaties, schilderwerk, beelden, u zegt het maar. «Geen eenheidsworst,» zegt Wismans. «maar ook geen Waalse kunst. Die bleek immers niet te vinden. Wat we tonen is erg goeie Vlaamse, installatie-achtige kunst. In Vlaanderen kunnen ze er iets van. Kunstenaars zijn er over het algemeen sensibeler dan Nederlandse kunstenaars die vierkanter zijn. Pak nu Peter Buggenhout, die met koeien- en paardendarmen werkt. In Nederland wordt nog gezworen bij brons. Of kijk naar het decadent-erotisch werk van Vertessen. Niet dat er uit de expo een typisch Belgische of Vlaamse kijk op de wereld blijkt.»

Wismans zweert in het Odapark bij laagdrempeligheid. Vijftien jaar geleden zette hij de schouders onder zijn eerste expo en sinds een zestal jaren begint het geld naast de overheid ook uit bedrijven binnen te drupppelen. De manifestaties in onze kathedraal van bamboe trokken 10 à 12.000 mensen. We staan er nu, heel Nederland zakt naar hier af. Vergeet dat het in Nederland behalve in de Randstad niet zo makkelijk is,» zegt Wismans die er niet om maalt dat er geen thematische rode draad door de expo loopt.

'De wereld volgens... België' in het Odapark, Venray. De tuin is open van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 uur. Info: 0031/0478 513 690.