Wie wordt landskampioen?

Anderlecht: 17

BR>Club Brugge: 1

Wordt Patrick Goots topschutter in tweede? Zal Robert Vandewalle een poging ondernemen om alsnog naar de Olympische Spelen in Sydney te gaan? Jawel, er zijn nog zekerheden in dit leven. Zoals de landstitel die Anderlecht over welgeteld tien maanden op zak steekt. Unaniem zien de kapiteins in eerste klasse de Brusselaars kampioen worden. Pardon, bijna unaniem. Vital Borkelmans kon het echt niet laten.

Voorzitter Vanden Stock:

«Ik zou de waarheid geweld aandoen mocht ik zeggen dat we niet voor de titel gaan. Maar ik heb geleerd uit de voorbije jaren. Toen zei ik dat we zeker kampioen zouden worden. Dat deed veel stof opwaaien. Maar door omstandigheden misten we onze start. Ook nu ben ik ervan overtuigd dat Moeskroen zijn vel hier duur zal komen verkopen. Daarom zeg ik: favoriet, akkoord. Maar nu al victorie kraaien: nee.»

Welke ploegen stranden op plaatsen twee en drie?

Club Brugge: 13

Genk: 8

Lierse: 5

Moeskroen: 4

Standard: 3

Anderlecht: 1

Geen antwoord: 1

Het gaat niet goed met Standard. Dat een bij Anderlecht aan de kant geschoven Selymes de Luikse club te min vindt, daar valt nog mee te leven. Dat Albert Mambourg verkiest boven Sclessin... welaan dan. Maar dat nog slechts drie van 's lands topvoetballers Standard bij de eerste drie zien aankomen, dat moet pijn doen. Gelukkig werd Guy Hellers goed gebriefd door trainer Ivic: hij plaatste zichzelf en zijn ploeg op de derde plaats. Alvast één verwijzing naar de C-kern uitgespaard.

Gert Verheyen:

Wordt Club Brugge vooral als tweede in de rangschikking getipt? Dat verbaast mij niet. Anderlecht is nu éénmaal de superfavoriet. Zelfs in Brugge wordt dat erkend. Voor het eerst in vijf jaren wordt hier niet van de daken geschreeuwd dat we ronduit voor de titel gaan. Begrijpelijk: met Martens, Clement, Englebert en Janssen hebben we weliswaar goed aangekocht maar die jongens zullen nog niet onmiddellijk hun hoogste rendement halen.»

Wie wordt de revelatie van het seizoen?

AA Gent: 8

Lierse: 5

Charleroi: 3

Mechelen: 1

Geel: 1

Een goede voorbereiding is absoluut geen graadmeter. Nu al wekenlang slaat het hele trainerszootje ons hiermee om de oren. En wat doen hun spelers? Jawel, ze roepen de ploeg die de beste voorbereiding achter de rug heeft onmiddellijk uit tot revelatie van het seizoen. Weet u meteen hoe goed ze naar hun trainer luisteren.

AA Gent-trainer Trond Sollied:

«Het doet altijd plezier als collega-voetballers in jouw ploeg de revelatie van het seizoen zien. Maar dit is veel te vroeg natuurlijk. Wij hebben nog geen enkele competitiewedstrijd gespeeld. Wel ben ik er zeker van dat Gent een betere ploeg heeft dan vorig jaar en ben ik aangenaam verrast dat de nieuwe spelers mijn systeem snel hebben opgepikt. Beter doen dan vorig jaar moet mogelijk zijn.»

Welke twee ploegen degraderen?

Geel: 11

Beveren: 9

Lommel: 5

Harelbeke: 2

Mechelen: 2

Aalst: 2

Westerlo: 1

Geen antwoord: 2

Driemaal is scheepsrecht, zei de kapitein en hij verwees Beveren meteen naar de degradatieplaatsen. Jammer voor Gzil, de man die Beveren twee keer van de degradatie redde, de heilsridder van de Freethiel, de Messias van het Waasland. Laat ons bidden tot AKA.

Jimmy Smet:

«Logisch dat men ons als een degradatieploeg afschildert. Als je ziet welke spelers zijn vertrokken en wie er is bijgekomen, kan je tot geen andere conclusie komen. Dat is frustrerend, ja. Drie jaar na elkaar tegen de degradatie vechten, is gewoon niet plezierig. Of die gedachte op de groep weegt? Uiteraard. We proberen er zo weinig mogelijk aan te denken. En verder kijken we vooral naar ploegen als Lommel, Harelbeke en Geel. Die zijn toch ook niet echt versterkt.»

Waar ziet u uw eigen ploeg eindigen?

Eerste: 2

Top vijf: 5

7de - 9de plaats: 6

10de - 13de plaats: 3

16de plaats: 2

De man die de 'linkerkolom op tv' uitvond, verdient een scheldpartij van Louis Van Gaal, een langzame doch gestadige marteldood én een verwijzing in de Voetbalgids van François Colin. Op zijn eentje reikte hij het perfecte excuus aan voor elke voetballer die zijn eigen ploeg vooral niet te hoog of te laag wil inschatten. Gelukkig is er nog Vital Borkelmans.

Genk-trainer Jos Heyligen:

«Genk is geen titelfavoriet. Volgens mij zal Anderlecht torenhoog boven de concurrentie uitsteken. Daarachter zal de strijd wel spannend zijn. Ik zie zes à zeven ploegen die voor een Europees ticket in aanmerking komen. Uiteraard is Club Brugge daarbij. Al vraag ik mij af of ze het vertrek van Van der Elst en Addo kunnen opvangen en of de nieuwkomers zich allemaal even vlot zullen integreren.»

Hoeveel/welke Belgische clubs zullen er in slagen Europees te overwinteren?

Geen enkele: 4

Anderlecht: 11

Lierse: 2

Lierse en Anderlecht: 1

Steek het vat Gueuze maar aan, mijnheer Vanden Stock. Niet alleen wordt uw ploeg zonder noemenswaardige tegenstand kampioen, u bent ook voorzitter van de eerste Belgische club die er sinds '95 in slaagt Europees te overwinteren. Zo ziet u maar: u heeft Sandy Martens helemaal niet nodig. Een kleine proficiat ook voor die ene optimist die twee Belgische ploegen ziet overwinteren. Wij feliciteren Eric Van Meir.

Frank Leen:

«Tja, Eric kent Lierse natuurlijk het beste. Als hij zegt dat we Europees kunnen overwinteren, zal dat wel zo zijn. Nee, ik vrees dat het elk jaar moeilijker wordt voor Belgische ploegen in Europa. Al ben ik ervan overtuigd dat het huidige Lierse sterker is dan de ploeg die twee jaar geleden de Champions League speelde.»

Is Aimé Anthuenis de juiste man om Anderlecht voor het eerst in vijf jaren opnieuw een prijs te bezorgen?

Ja: 18

Nee: 0

'Wat is de gelijkenis tussen een kalkoen en Anderlecht-trainer Aimé Anthuenis? Ze halen alletwee Kerstmis niet.' Gelukkig, de grap dreigt haar vervaldatum te overschrijden: alle achttien kapiteins vinden Anthuenis de juiste man op de juiste plaats. A propos, eigenlijk wilden we vragen welke trainer het eerst aan de deur zal vliegen. U ziet, ook wij hebben scrupules.

Aimé Anthuenis:

«Scoor ik 18 op 18 bij de kapiteins? Dat is veel. Heel veel. Maar mijn antwoord is dat je dat nooit op voorhand kan weten. Jullie vraag is een pronostiek en met een pronostiek kan je zowel winnen als verliezen. Ik ken er nog die 18 op 18 hebben gescoord maar die het toch niet gemaakt hebben. Het flatteert wel, dat moet ik zeggen. Maar trainers worden soms overschat, he. Nee, ik zeg dat niet uit bescheidenheid, dat is puur realisme.»

Zullen Geel en Mechelen, in tegenstelling tot Kortrijk en Oostende vorig jaar, wel de overstap van tweede naar eerste verteren?

Ja: 7

Mechelen wel, Geel niet: 6

Geel wel, Mechelen niet: 1

Nee: 4

»Ik ben een garantie voor succes», zei Aad De Mos en hij startte een loopbaan als ontslagen trainer. Het bewijst dat niet alles wat in het voetbal wordt verteld, ook waarheid wordt. Een schrale troost voor Paul Put.

Bruno Versavel:

«Tja, demotiverend is het wel als je permanent als de voornaamste degradatiekandidaat wordt bestempeld. Toch ben ik ervan overtuigd dat Geel niet met Kortrijk en Oostende kan worden vergeleken. Ten eerste is de Geelse kern bij elkaar gebleven na de promotie, dat was bij Kortrijk en Oostende wel even anders. Ten tweede staat onze ploeg er. Hier zullen geen paniekaankopen verricht worden in de loop van het seizoen zoals bij Kortrijk vorig jaar.»

Wie wordt topschutter?

Jan Koller: 10

Radzinski: 6

Broers Mpenza: 2

Ocharme, de doelman die Anderlecht op een goede dag treft. Twee topschutters in één ploeg. Het moet van Van Himst-Mulder geleden zijn dat dit nog in het Astridpark te bewonderen viel. Rood alarm intussen voor de inflatie die de broertjes Mpenza treft: samen nog amper goed voor twee stemmen. Terloops: Koller dankt langs deze weg Patrick Goots die zo vriendelijk was om in tweede te blijven voetballen.

Jan Koller:

«Ik opnieuw topscorer? Het is tof dat mijn collega's mij zo hoog inschatten en ik wil ook veel scoren, maar voor mij is het veel belangrijker dat Anderlecht kampioen wordt. Ik wil hier nog beter worden dan bij Lokeren. Daar lanceerden mijn ploegmaats een lange bal naar mij, hier doen we het met combinaties. Of ik hier ook meer zal kunnen scoren, weet ik niet. De druk die die hoge verwachtingen veroorzaken, voel ik niet. Ik heb nooit last van de zenuwen. Ik laat het allemaal op me afkomen.»