Maasmechelse goth-rock van Star Industry opent de tweede Euro Rock-dag

NEERPELT -

Eenmaal per jaar trekken wij onze scubapakken aan en nemen een diepe duik in de zwarte poel, ergens in een heel donker bos. We hadden geluk. Net om klokslag middernacht kwam Stijn Kuijpers van de Maasmechelse gothrock-band Star Industry ook even pootjebaden. Na een vriendelijke 'Hallo' volgde een kort gesprek. Om het publiek warm te krijgen voor de nieuwe cd die net voor Nieuwjaar in de rekken zal liggen, stelt Star Industry zaterdag op Euro Rock een nieuwe E.P. voor. Het kleinood kreeg naast een zakje suikerbonen ook de toepasselijke titel 'New Millennium'.

BR>

Zoef. Het gaat erg hard met Star Industry. Hun debuut 'Iron Dust Crush' verkocht goed in het undergroundwereldje en kreeg de lovende kritieken met moeite bij elkaar geharkt. In Engeland en Duitsland gaat de gothic-scene

full steam ahead

, maar in België moeten de groepen het rooien met enkele new wave-concerten of -festivals. «In het buitenland ligt de zaak heel anders,» weet bassist Stijn Kuijpers. «Die landen hebben een ongelofelijke afzetmarkt en de fans zijn daar redelijk chauvinistisch. Ze kopen bijna alle platen die in hun land uitkomen. Engelse en Duitse fans kunnen daar leven van hun muziek. Belgen niet. Zelfs al steken we er evenveel tijd als een andere in een bijberoep.»

Star Industry boekt niet alleen successen net over de grens. Ook in de Verenigde Staten en Australië kregen ze airplay en hun single 'Nineties' stond zelf op de eerste plaats in Libanon. «Dat was toen een erg actueel nummer. Over het feit dat er voortdurend van alles misloopt rondom ons.» Is de nieuwe single 'New Millennium' dan een verlengstuk op de vorige? «Mwa, hij gaat over de vraag over wat de toekomst zal brengen. Het is niet de bedoeling dat met 'New Millennium' vastgepind worden op het jaar 2000. We zijn de Nostradamus van de jaren negentig niet, hé. Maatschappijkritische teksten moeten kunnen, maar belerend mogen ze dan weer niet zijn.»

Videoclip

Een single wordt vandaag al snel geassocieerd met een videoclip. De groep uit Maasmechelen trok alvast een cameraman van VT4 aan de mouw voor het draaien van de videoclip. «De Vlaamse muziekzender TMF zoekt echt naar clips van Belgische groepen. Waarom dan Star Industry niet? Wij willen de clip wel direct professioneel aanpakken. Ons idee? Een mix van live-beelden en gewone shots. Binnenkort spelen we op een Engels festival in een kasteelruïne. Daar gaan we zeker bruikbare beelden kunnen schieten. TMF betekent voor Star Industry geen kniebuiging. In het gothic-milieu worden we gewaardeerd, nu proberen we ook een ruimer publiek voor ons te winnen. Paradise Lost heeft op hun laatste twee albums hetzelfde gedaan, twee platen die ons sterk inspireren trouwens.»

«Wie ik ben op de foto? Degene zonder haar. Ik ben helemaal geen uitzondering op de regel. De bassisten van Rammstein, Nova Star of ex-Evil Superstars hebben ook een kale knikker. Ik heb het geprobeerd, maar ik heb nu eenmaal geen

schone kop

als er haar op staat.

(lacht)