Dow Chemical en Union Carbide gaan samen

TESSENDERLO -

De chemische concerns Dow Chemical en Union Carbide bundelen hun krachten. Uit deze Amerikaanse megafusie ontstaat de tweede grootste chemische groep ter wereld met een totale omzet van 24 miljard dollar (zowat 910 miljard frank). Het is nog veel te vroeg om zich uit te spreken over eventuele gevolgen voor de activiteiten in ons land.

K.L.

BR>Van de twee partners is Dow Chemical Company duidelijk de grootste. Dow realiseerde vorig jaar een omzet van 18,4 miljard dollar (700 miljard frank) en stelt 39.000 mensen tewerk. Union Carbide verkocht in '97 voor 6,5 miljard dollar (250 miljard frank) en heeft 12.000 mensen in dienst. Het is de bedoeling dat de nieuwe groep uiteindelijk voor 75 procent gecontroleerd wordt door de huidige Dow-aandeelhouders en voor 25 procent door die van Union Carbide. De samensmelting zelf gebeurt door een aandelenruil.

Voor de fusiegroep wordt een personeelsbezetting van 49.000 naar voor geschoven. Een klein rekensommetje leert nochtans dat Dow en Union samen 51.000 man in dienst hebben.

Dow en Union Carbide zijn allebei in ons land nadrukkelijk aanwezig. Zij stellen samen 450 mensen tewerk. De grootste Dow-fabriek in België ligt in Tessenderlo. In twee verschillende eenheden wordt hogedensiteitspolyethyleen (HDPE) en polystyreen gemaakt. Er werken 172 mensen.