Ikea schenkt 2 miljard aan personeel

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft bij zijn 40.000 voltijdse personeelsleden voor een verrassing van formaat gezorgd. Ikea gaat immers de dagomzet van 9 oktober aanstaande integraal uitkeren aan het personeel.

AFP

BR>Die dagomzet in de 150 winkels van de Ikea-groep wordt geschat op circa 500 miljoen Zweedse kronen, omgerekend goed 2,2 miljard frank. Voor elke werknemer - van handlanger tot verkoopsdirecteur - betekent dat een bonus van ongeveer 57.000 frank. Voor de meesten onder hen komt dat neer op een maandloon.

«Het is een manier om persoonlijk mijn dank te betuigen,» zo legde Ikea-stichter Ingvar Kamprad woensdag uit in een brief die door het Zweedse dagblad Aftonbladet werd gepubliceerd. «Samen hebben wij Ikea opgebouwd, samen gaan wij ermee het volgende millennium in,» aldus Kamprad. Hij voegde er ook aan toe dat het interim- en tijdelijk personeel een bonus krijgen die afhankelijk is van het type contract en de tijd dat ze voor Ikea hebben gewerkt.

Het is niet de eerste keer dan Ikea een dergelijk gebaar doet naar zijn personeel. In 1985 werd een gelijkaardige bonus uitbetaald, maar dan alleen aan de Zweedse werknemers.